Trei documentare având o durată de 7-10 minute fiecare, vor fi realizate în curând la Bistrița. Sebastian Linke, regizor la Media Colada (Mainz, Germania), a scris scenariul acestora împreună cu patru tineri din Bistrița. Regizorul speră ca filmările să înceapă în martie.
Sebastian Linke a petrecut recent câteva zile la Bistrița, coordonând preselecțiile în campania de sănătate publică „Împreună”. Regizorul a vizitat împrejurimile orașului, în căutarea unor locuri potrivite pentru filmări.
Scurt-metrajele își propun să-i facă pe tineri conștienți în legătură cu riscurile și pericolele care survin în urma unor dependențe, dar și să-i ajute să ia deciziile corecte.
„Programul funcționează foarte bine în Germania de 15 ani deja. Generații întregi au urmărit filmele. Am asistat și eu recent la un curs unde a fost proiectat un asemenea documentar. Elevii au urmărit cu atenție filmul. Unii au fost surprinși, pe alții i-a șocat. Mi-au spus că unele dintre personaje i-au pus pe gânduri. Aș zice că au rezonat foarte bine cu povestea lor…”, a explicat Sebastian Linke pentru Bistrițeanul.ro.
Documentarele care se vor filma la Bistrița vor fi folosite drept material didactic în școlile din județ. Fiind un proiect open-source, va putea fi implementat și în alte școli din România care își doresc acest lucru.
Patru tineri din oraș au contribuit la scrierea scenariilor. Este vorba despre Bogdan-Cătălin Senatovici, Mara Riana Vîrtic, Bianca Marchiș și Dana Voica.
„Sunt pentru prima oară în România, la Bistrița. Am avut parte de atâtea momente surprinzătoare la care nu m-aș fi gândit niciodată…! Bistrița a fost un burg german în trecut, așa că am recunoscut aici multe locuri familiare. Ceea ce mi s-a părut surprinzător. Mai ales că sunt totuși atât de departe de casă.
Și am regăsit atâtea conexiuni care parcă mă leagă de orașul acesta…! Nu știam foarte multe nici despre limba română. Dar cum am tot auzit-o în aceste zile, mi-am dat seama că nu mă simt deloc inconfortabil. Aveam senzația că parcă înțeleg ce se vorbește în jur”, a mărturisit Sebastian Linke.
Aproape 20 de tineri s-au prezentat la casting, anunțând că vor să se implice în realizarea scurtmetrajelor.
„Este o mare bucurie pentru mine să pot veni aici, să vorbesc cu tinerii talentați din Bistrița. Am fi putut să facem interviurile online. Dar mi s-a părut foarte important pentru mine, ca regizor, să-i cunosc pe cei cu care voi lucra. Să fiu aici, să existe un contact direct. Să înțeleg cum gândesc și cum trăiesc ei. Am învățat enorm după aceste întâlniri. Am aflat multe despre viața oamenilor din oraș și din România…”, ne-a mărturisit Sebastian Linke.
Sebastian Linke este implicat deja de peste 15 ani în proiecte similare în Germania și în alte țări din lume.
La Bistrița și-a dorit să afle care este situația reală referitoare la dependențele de diferite tipuri.
„A fost o plăcere să întâlnesc atâția tineri foarte foarte talentați la Bistrița! Va fi greu să luăm decizii în legătură cu distribuția rolurilor… Pentru că mi s-au părut toți realmente talentați ! Mi-au transmis o mulțime de idei. Vreau să le includ în cele trei documentare, aplicate chiar pe poveștile întâlnite aici.
Unele dintre problemele cu care ne confruntăm când vorbim de dependențe sunt aceleași peste tot în lume. Disperarea, provocările, spaimele sunt cam la fel peste tot. Am inclus perspectiva mea personală, dar și ideile pe care le-am preluat din poveștile de aici. Pentru ca totul să fie cât mai autentic”, ne-a explicat Sebastian Linke.
Despre ce este vorba în campania de sănătate publică Împreună
„În primul rând trebuie spus că este un proiect despre alegeri sănătoase, despre o viață sănătoasă, pe care Asociația Grigore Moisil l-a inițiat anul trecut. Consultantul nostru în campanie, domnul doctor Eugen Hriscu, a răspuns atunci invitației noastre. A venit pentru mai multe zile la Bistrița.
Am constituit atunci un grup de acțiune pentru acest proiect. În urma discuțiilor generate de acest grup, am reușit să creionam cele 5 direcții prin care ne dorim să realizăm proiectul. O primă direcție se referă la realizarea unei cercetări sociologice prin care să obținem informații, date despre obiceiurile și preocupările liceenilor din județ. Credem că este primul demers de acest fel la nivel național.
În parteneriat cu UBB – FSPAC și CJRAE BN am reușit să convingem 1538 de tineri liceeni din județ să ne răspundă la întrebări despre stilul de viață și alegerile lor”, a precizat Liviu Olariu, președintele Asociației Grigore Moisil pentru Bistrițeanul.ro.
Acesta a completat că a doua direcție a proiectului se referă la realizarea unei campanii de conștientizare și asumare a unor deziderate ale comunității din Bistrița sub forma unui manifest. Prin intermediul acestui mnifest noi toți, oamenii comunității din județ trebuie să ne reamintim că accesul copiilor noștri la substanțe precum alcoolul și tutunul nu trebuie tolerat și încurajat.
Comunitatea noastră nu ar mai trebui să trateze situațiile în care minorii au acces la tutun și alcool ca fiind normale.
„A treia direcție se referă la Modulul de prevenție Rebound – un modul dezvoltat de Finder Akademie din Berlin. Ne dorim să-l implementăm în România, ca un program Open Source. Va putea fi folosit și de alte comunități din țară.
A patra direcție se referă la realizarea unui proiect de peer counseling în toate școlile din județ. Prin mijlocirea consultantului asociației noastre, dr. Eugen Hriscu, în parteneriat cu CJRAE, vom aplica și la Bistrița un program. Acesta va forma tineri în școlile județene și consilieri școlari din cadrul CJRAE care să-i poată susține cu sfaturi sau informații pe colegii lor.
A cincea direcție a proiectului presupune înființarea unui centru de zi pentru copiii cu probleme de dependență. Un centru în care părinții și copiii să beneficieze de suport specializat și informațiile atât de necesare pentru familiile care trec prin asemenea drame”, a mai precizat Liviu Olariu.