7 C
Bistrița
vineri, aprilie 4, 2025

Bistrița, pe ultimul loc în țară ca număr de IT-iști angajați

Bistrița înregistrează cel mai mic număr din țară când vine vorba despre angajații domeniului Information Technology and Communications.Analiza a fost făcută în anul 2020.

Dacă în orașele dezvoltate din jurul Bistriței au o parte din economia locală bazată pe evoluția IT&C, bistrițenii nu se îngrămădesc în asta și nici măcar nu există competiție. Astfel, în burgul anului 2020 erau angajați 277 de bistrițeni în cel mai bănos domeniu al deceniului.

Comparativ, Clujul avea peste 22.000 de angajați, Mureșul 2.900 de IT-ști, Maramureșul 1.293, iar Suceava 1.167. În București lucrau 96.455 de IT-iști.

„A fost o tendinţă naturală a com­paniilor de a se conserva, pentru că, neştiind ce urmează, au avut o rezervă în materie de noi angajări, inclusiv în IT. Pe de altă parte, acolo unde au fost angajări la nivelul multi­naţio­nalelor, o parte din angajaţi au lu­crat din România pentru firmele-ma­­mă din alte ţări pentru a ajuta la această transformare digitală, iar aceste două componente – rezerva în a face multe angajări şi transferul unor an­­gajaţi – au făcut ca dinamica anga­jărilor din IT să fie mai redusă în 2020 faţă de cea din alţi ani“, a explicat Mih­nea Costoiu, rectorul Universităţii Poli­tehnica din Bucureşti, potrivit Mediafax.ro.

Capitala concen­trea­ză jumătate din totalul angajaţilor din IT&C din România, conform stiripesurse.ro.

Una dintre explicațiile acestei situaţii fiind şi faptul că în capitală este sediul celor mai mari companii IT lo­cale şi multinaţionale care au anga­jaţi şi din alte judeţe, dar care sunt înre­gis­traţi pe entitatea juridică de la Bu­cureşti.

Chiar dacă în Bistrița se găsește cel mai mic număr de angajați în domeniul IT&C, întreg județul Bistrița-Năsăud este o pepinieră pentru județul vecin, Cluj, mulți studenți alegând să rămână și să se angajeze acolo. Pe lângă București, angajații din Cluj primesc cele mai mari salarii din România.

IT&C-ul este unul dintre puţinele sectoare în care aportul la PIB a crescut în ultimii ani: contribuţia sectorului IT&C la PIB a crescut de la 4,7% în 2017 la aproape 7% în 2021.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto pentru mașina ta, efectuate de profesioniști. Ofertă specială, la Materom:

Degustări dulci pentru evenimente, la Cofetăria Cristina, oricând, cu programare! DISCOUNT pentru cei care încheie contracte în Aprilie

Ce veste bună! Acum, la Cofetăria Cristina poți programa oricând îți permite programul o degustare pentru...

Se fac angajări la Crama Veche, Amicii Building, Fan Courier, Ideal Print! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Crama Veche caută barman, Ajutor bucătar, Pizzer, ospătar și femeie pentru curățenie.  AMICII BUILIDNG angajează Contabil cu experiență, dedicat și orientat spre performanță, iar Ideal Print caută Graphic Designer. Noi locuri de muncă - la Ideal Print, Fan Courier, STEWO PLAST Năsăud și GB Instaplan, Oferta completă, mai jos: