Bistrița înregistrează cel mai mic număr din țară când vine vorba despre angajații domeniului Information Technology and Communications.Analiza a fost făcută în anul 2020.
Dacă în orașele dezvoltate din jurul Bistriței au o parte din economia locală bazată pe evoluția IT&C, bistrițenii nu se îngrămădesc în asta și nici măcar nu există competiție. Astfel, în burgul anului 2020 erau angajați 277 de bistrițeni în cel mai bănos domeniu al deceniului.
Comparativ, Clujul avea peste 22.000 de angajați, Mureșul 2.900 de IT-ști, Maramureșul 1.293, iar Suceava 1.167. În București lucrau 96.455 de IT-iști.
„A fost o tendinţă naturală a companiilor de a se conserva, pentru că, neştiind ce urmează, au avut o rezervă în materie de noi angajări, inclusiv în IT. Pe de altă parte, acolo unde au fost angajări la nivelul multinaţionalelor, o parte din angajaţi au lucrat din România pentru firmele-mamă din alte ţări pentru a ajuta la această transformare digitală, iar aceste două componente – rezerva în a face multe angajări şi transferul unor angajaţi – au făcut ca dinamica angajărilor din IT să fie mai redusă în 2020 faţă de cea din alţi ani“, a explicat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, potrivit Mediafax.ro.
Capitala concentrează jumătate din totalul angajaţilor din IT&C din România, conform stiripesurse.ro.
Una dintre explicațiile acestei situaţii fiind şi faptul că în capitală este sediul celor mai mari companii IT locale şi multinaţionale care au angajaţi şi din alte judeţe, dar care sunt înregistraţi pe entitatea juridică de la Bucureşti.
Chiar dacă în Bistrița se găsește cel mai mic număr de angajați în domeniul IT&C, întreg județul Bistrița-Năsăud este o pepinieră pentru județul vecin, Cluj, mulți studenți alegând să rămână și să se angajeze acolo. Pe lângă București, angajații din Cluj primesc cele mai mari salarii din România.
IT&C-ul este unul dintre puţinele sectoare în care aportul la PIB a crescut în ultimii ani: contribuţia sectorului IT&C la PIB a crescut de la 4,7% în 2017 la aproape 7% în 2021.