2071 de elevi de clasa a XII-a s-au înscris la simularea examenului de Bacalaureat în Bistrița-Năsăud. Rezultatele au fost transmise ieri după-amiază elevilor. Borderourile asociate fiecărei evaluări vor fi trimise de Ministerul Educației inspectoratelor școlare până cel târziu marți, 19 martie. ISJ BN va transmite către fiecare unitate de învățământ aceste borderouri până cel târziu în 20 martie 2024, precizează Ministerul Educației.
Dintre cei 2071 de candidați înscriși, doar 1886 s-au și prezentat la toate probele.
855 au reușit să ia peste 6, astfel încât în Bistrița-Năsăud, promovabilitatea este de 45,33% – a transmis prof. Cristian Nicula, șeful Inspectoratului Școlar Județean BN.
Proba de Limba Română a fost promovată de 62.08% – cea mai mare notă înregistrată fiind 9,95.
Proba a doua, la disciplina obligatorie a profilului (matematică sau istorie) a fost promovată de 63,39% dintre candidați. Proba a treia (disciplina la alegere, în funcție de profil) a fost promovată de 70,45% dintre candidați.
78% dintre candidațiic are au dat proba la limba maternă au reușit să promoveze.
S-au înregistrat 16 note de 10 la Matematică, în Bistrița-Năsăud și 13 note de 10 la proba la alegere.
„Totul este o nebuloasă. Nici măcar nu și-au văzut copiii lucrările. Raportează cei de la centru ce vor și transmit datele prin diriginți… S-au pus note pe etichete, ca pe cutiile de conservă! Totuși, subiectele – la matematică, cel puțin – au fost mai normale comparativ cu cele de la Evaluarea Națională. Dar la Bacalaureat s-a jucat pe alba-neagra. I-au învârtit cum au vrut, a dat toată lumea proba la Română, și au pus matematica pe același talger cu istoria. Iar la a doua probă, unde este inclusă și matematica – sunt 40% care nu au luat. 10% nu s-au prezentat, iar restul au promovat.
În continuare cred că subiectele grilă nu au ce căuta la matematică! Primele trei subiecte unde nu ai decât de încercuit răspunsuri, fără să fie vizibilă rezolvarea, sunt neconcludente.
Ce caută subiectele de clasa a V-a – într-o lucrare de Bacalaureat de clasa a XII-a ?”, a precizat profesorul de matematică Dorin Ioniță, pentru Bistrițeanul.ro.