Fundația Hope and Homes for Children România și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud lansează două proiecte având ca scop principal prevenirea separării copiilor de familiile lor și sprijinirea reintegrării celor proveniți din sistemul de protecție socială. Este vorba despre proiectele ,,Locul meu e în familie” și ,,Rămân acasă!”, confinanțate prin Programul de Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.
Proiectul „Rămân acasă!”, implementat în perioada martie 2025 – februarie 2028, are ca obiectiv principal prevenirea separării copiilor de familiile lor și reintegrarea copiilor din sistemul de protecție specială, prin dezvoltarea și furnizarea de servicii comunitare de sprijin dedicate familiilor aflate în situații vulnerabile din județul Bistrița-Năsăud.
„Intervențiile vor fi derulate în cinci localități: Budacu de Jos, Dumitrița, Livezile, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului și vor viza 266 de copii și familiile acestora, cu scopul de a le oferi sprijin social, educațional și psihologic, contribuind astfel la consolidarea mediului familial și prevenirea instituționalizării”, se arată în proiect.
Valoarea totală a proiectului, care contribuie la reducerea excluziunii sociale și la crearea unui mediu sigur și stabil pentru copii, este de 9.925.367,50 lei.
Proiectul „Locul meu e în familie!”, cu o durată de 36 de luni, (martie 2025 – februarie 2028), are ca scop principal prevenirea separării copiilor de familiile lor și sprijinirea reintegrării celor proveniți din sistemul de protecție specială, prin furnizarea de servicii comunitare integrate pentru copii și familii vulnerabile din județul Bistrița-Năsăud.
Acesta va fi implementat în Năsăud, Dumitra, Zagra, Târlișua și Ciceu Mihăiești și va contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru 266 de copii și familiile acestora, prin acces extins la servicii sociale, educaționale și psihosociale.
„Prin combaterea riscurilor asociate separării familiale, în special cele cauzate de sărăcie, proiectul propune măsuri integrate – suport social, financiar și educațional care contribuie la reducerea disparităților sociale și la promovarea incluziunii și demnității sociale pentru copiii din grupuri vulnerabile”, se explică în proiect.
Valoarea totală a acestuia este de 9.925.367,50 lei.