3.6 C
Bistrița
luni, noiembrie 4, 2024

BISTRIȚA-NĂSĂUD: Ore online, dar nu pentru toți copiii! ISJ nu știe câți copii primesc tema în plic…

În marea majoritate a zonelor rurale din țară orele online sunt o adevărată aventură. Unde au copiii internet nu sunt tablete, unde sunt tablete nu este internet suficient de bun pentru a asigura participarea la orele online. În timp ce primarii din județ se chinuie să rezolve problemele cum pot, Inspectoratul Școlar habar n-are unde nu este Internet și unde copiii primesc temele în plic.

În ciuda faptului că orele s-au mutat online de mai bine de jumătate de an, încă sunt zone, și nu puține, unde profesorii încă trimit copiilor plicuri cu sarcinile și temele ce trebuie făcute și cu lecția ce ar trebui înțeleasă și învățată de cei mici.

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar se laudă că asigură tablete pentru toți elevii din județ, pentru a putea participa la orele online. Incurajați sunt și primarii să acceseze fonduri europene pentru achiziționarea de tablete.

Până una alta sunt peste zece zone în județ unde nu există semnal la telefon și internet. Am încercat să facem o radiografie a acestor zone și să-i întrebăm pe primarii acestor comune cum se descurcă copiii, însă surpriză, Inspectoratul Școlar Județean habar nu are pe unde nu au internet elevii și unde tema și lecția vine în plic și nicidecum printr-o interacțiune directă cu profesorul. Inspectorul general Mihai Mureșan ne-a trimis la primari să ne spună ei pe unde nu este Internet.

Am apelat la cititorii Bistrițeanul.ro, care ne-au ajutat să identificăm zonele cu probleme. Astfel, nu există semnal la telefon și internet în Malin (comuna Nușeni), în mai multe sate ce țin de comuna Milaș, Ciosa și Iliuța Bozghii ( comuna Tiha Bârgăului), Valea Vinului (comuna Rodna), Tonciu (Galații Bistriței) sau Bungard (comuna Lechința).

Potrivit primarului comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut, a rezolvat lipsa internetului din Ciosa și respectiv Iliuța Bozghii tot cu ajutorul măicuțelor de la mănăstirea din Piatra Fântânele, care au fost de acord să găzduiască copilașii și în această perioadă și să-i ajute să participe la orele online.  Acestea îi găzduiau pe micuți și în perioada în care copiii frecventau școala.

Probleme au fost și în Ardan și Posmuș, sate ce țin de comuna Șieu, însă s-au rezolvat, potrivit primarului Ioan Sebastian Cifor Tiniș. Aici, distribuitorii de cablu și internet au profitat de ocazie și au intrat pe piață, asigurând astfel și Internetul pentru orele online ale copilașilor.

La Petriș, comuna Cetate a apărut altă problemă: deși Digi asigură Internetul în zonă, au fost mulți copii care nu au putut participa la orele online din cauza lipselor tabletelor și a telefoanelor mobile. Problema aceasta a apărut în special în familiile cu mai mulți copii, care aveau o singură tabletă sau laptop, iar orele online se desfășurau concomitent și nu puteau participa toți.

Dumitru Lucian Tarniță, primarul comunei Cetate ridică o altă problemă interesantă: primarii pot accesa fonduri europene pentru achiziționarea tabletelor, însă funcționarea acestora este direct legată de firma câștigătoare. Cu alte cuvinte, dacă în zonă providerul de internet care câștigă licitația și oferă tabletele nu are semnal pentru Internet, investiția nu ajută copiii deloc.

Tabletele primite prin fonduri europene funcționează doar cu o cartelă, care vine odată cu tableta și este brandul providerului de Internet care și câștigă licitația. Acestea nu se pot conecta și la wi fi sau altă sursă de Internet.

„Vrem să accesăm fonduri prin POCU, vrem să asigurăm tablete pentru 370 de copii plus profesori, de la Petriș. Acolo are semnal la telefon și Internet doar Digi, care nu a fost interesat să ne facă o ofertă. Eu nu o să fiu de acord cu nicio firmă care vine la licitație și nu asigură și semnalul pentru cartelele din tabletele astea, să poată copiii să participe la ore”, explică primarul Dumitru Lucian Tarniță.

Primarul comunei Milaș, unde ar fi mai multe probleme cu internetul, nu a putut fi contactat pentru a ne spune cum se descurcă. Ironia sorții, acesta a rămas fără semnal la telefon…

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.