„Zăvoaiele Borcutului” reprezintă o rezervație naturală de tip hidrogeologic, situată în județul Bistrița-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Romuli, și se întinde pe o suprafață de un hectar.
„Zăvoaiele Borcutului” de la Romuli, localizate în zona Valea Strâmbă, afluent de stânga al văii Sălăuţa, au fost declarate arie protejată de interes național în anul 2000.
În arealul acesteia se află două izvoare minerale încadrate în categoria apelor feruginoase, sodice, calcice, bicarbonate și carbogazoase.
Izvoarele minerale ies la suprafață cu un debit mare, de circa 3.500 L/24 h, dintr-un con de travertin, acoperit cu vegetație formată în cea mai mare parte din păduri de conifere.
Apele de pe Valea Strâmbă au un grad de mineralizare cuprins între 4850 – 5254 mg/l, elementele predominante fiind CO2, Ca, Na, Fe, Mg.
Se poate ajunge aici de la Beclean sau de la Năsăud prin Salva – Romuli – Valea Strâmbă, pe un drum forestier ce pleacă din centrul comunei Romuli şi trece pe sub un viaduct al căii ferate Salva – Vişeu. Se urmărește apoi cursul văii Strâmba, printr-un defileu îngust, până în Poiana Zăvoaiele Borcutului.
Mai exact, din localitate până la rezervație se parcurge un traseu de 9 kilometri.
Zona este de o frumusețe rară, cu trasee turistice importante şi cu Vârful Bătrâna (1710 m) în apropiere, a cărui creastă principală se întinde între Pasul Şetrf şi Pasul Rotunda.
Sursă foto infopensiuni.ro
Sursă infopensiuni.ro, skytrip.ro, bistritza.ro
Atit mai mai are și romuli restul nimic