-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

BISTRIȚA-NĂSĂUD – LOCURI DE POVESTE: Stâncile Tătarului din Munții Călimani

„Stâncile Tătarului” cunoscute și sub numele de Pietrele Tătarcii fac parte dintr-o arie protejată de interes național, situată în Bistrița Bârgăului. Aceasta se întinde pe o suprafață de 25 hectare și are un relief diversificat, alcătuit din stâncării, abrupturi și poienițe. Toate acestea conferă locului un pitoresc aparte.

Unul dintre locurile de poveste din Bistrița-Năsăud, musai de vizitat, este rezervația naturală de tip peisagistic Stâncile Tătarului din Munții Călimani, formată pe pârâul Tătarcii – afluent al Bistriței Ardelene.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată în martie 2000. Versanții sunt acoperiți în mare parte cu păduri de foioase, în amestec cu molid. Aici pot fi întâlnite mai multe rarități floristice, cum ar fi colțișorul, cupa-vacii, mălaiul cucului, mierluță sau darie.

Legenda locului Tătarca

Pe valea râului Bistrița Ardeleană, în partea de sud a localității Bistrița Bârgăului, există un loc numit Tătarca.

Legenda spune că aici, într-o zi de Sânziene, pe când fetele și feciorii din sat se aflau pe dealuri după drăgaică (sânzâiene), o hoardă de tătari a năvălit dinspre miazăzi.

Flăcăii și fetele, văzând fuiorul de fum ce se înălța pe cer de pe dealul din apropiere, au priceput îndată primejdia.

S-au sfătuit flăcăii să se ascundă după stâncile din apropiere sau în grote, iar fetele să rămână pe loc și să-i ademenească pe păgâni. Zis și făcut. După ce tătarii au fost amețiți de băutură, flăcăii au rostogolit peste ei bucăți mari din acele stânci, măcelărindu-i până la unul. Satul s-a ales cu spade tăioase și armăsari cum numai în basme întâlnești.

Se pare că rasa aceea de cai se păstrează până în zilele noastre, bârgăuanii fiind vestiți, printre altele, și cu caii lor năzdrăvani. Cum ceata-iscoadă de tătari nu s-a mai întors la hoarda lor, bârgăuanii au fost ocoliți de atacurile acestor necruțători migratori.

În prezent, aproape de vărsarea Văii Tătarca în Bistrița Ardeleană, se află un dâmb din pământ pe o suprafață de aproximativ 20 de ari.

Legenda spune că aici sătenii ar fi îngropat, aici, toată hoarda tătărilor împreună cu toată prada de război, inclusiv metale prețioase. Se prespune că, dacă cineva ar îndrăzni să sape pentru a intra în posesia comorii îngropate, ar fi blestemat și i s-ar întâmpla o mare nenorocire.

Au încercat în zilele noastre unele persoane să descopere comoara îngropată, dar au renunțat„, potrivit issuu.com.

Sursă wikipedia.org, issuu.com
Sursă foto issuu.com

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...