-3.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

BISTRIȚA-NĂSĂUD – LOCURI DE POVESTE: Cheile Bistriței Ardelene

Cheile Bistriței Ardelene reprezintă o arie protejată de interes național, situată în nord-vestul Munților Călimani și se întinde din apropierea satului Bistrița Bârgăului până la Barajul Colibița. În cazul în care vă aflați în zonă, nu ar trebui să ratați acest obiectiv turistic.

Cheile Bistriței Ardelene, care se află în comuna Bistrița Bârgăului, sunt unul dintre locurile de poveste din județul nostru musai de vizitat.

Apele împart Valea Bistriței Ardelene în două, lăsând pe o parte și pe alta pereți stâncoși, spectaculoși, înalți de 300 de metri. Acestea coboară de la o altitudine de 1.562 m, din Munții Călimani, și formează o frumoasă cascadă – Cascada Diavolului, chiar la intrarea în chei.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată în anul 2000 și se întinde pe o suprafață de 50 de hectare. Relieful zonei este diversificat, alcătuit din abrupturi calcaroase, stâncării (Stâncile Aninișului, Stânca Arșița Mare), pâraie, poiene și pajiști ce conferă locului o valoare peisagistică deosebită.

Flora este alcătuită din arbori și arbuști cu specii de brad, molid, fag, gorun, stejar, carpen, mesteacăn, păducel, soc, alun, mur, zmeur, măceș sau afin. La nivelul ierburilor sunt întâlnite rarități floristice de pajiște și stâncărie, cum ar fi vinariță, clopoțel de munte, brândușă de toamnă, năpraznică, măcrișul iepurelui, ciuboțica cucului sau ferigă.

Printre animalele care pot fi întâlnite aici se numără cerbul, căprioara, lupul, ursul brun, mistrețul, râsul, vulpea sau dihorul. Păsările sunt prezente cu specii de: corb, cocoș de munte, mierlă, ciocănitoare-de-munte, pițigoi-de-brădet, fazan, sturz, cuc, pițigoi-moțat și vânturel.

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic, cum ar fi Biserica ortodoxă din satul Bistrița Bârgăului, construită în stil neobizantin în anul 1923, Rezervația naturală Valea Repedea, Aria naturală Tăul Zânelor, Rezervația peisagistică Stâncile Tătarului sau casa țărănească din satul Bistrița Bârgăului (Str. Bridireasa nr.169) – construcție din secolul al XIX-lea, monument istoric.

Sursă infopensiuni.ro, wikipedia.org, sursă foto guide-romania.ro

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: