ANM a emis mai multe avertizări de vânt și viscol. Începând din această seară, județul nostru se va afla sub incidența codurilor galben și portocaliu. Avertizările sunt valabile până în data de 20 februarie.
Județul nostru se află sub incidența unor coduri de avertizare emise de ANM. E vorba de cod galben și portocaliu de vânt și viscol.
Bistrița-Năsăud intră sub incidența acestor coduri în seara aceasta și va ieși de sub ele în data de 20 februarie.
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
- COD GALBEN
- Interval de valabilitate: 17 februarie, ora 20 – 20 februarie, ora 10
- Fenomene vizate: intensificări ale vântului și viscol
- Zone afectate: la munte, la peste 1700 m altitudine
- COD PORTOCALIU
- Interval de valabilitate: 18 februarie, ora 08 – 19 februarie, ora 20
- Fenomene vizate: intensificări ale vântului și viscol puternic
- Zone afectate: la altitudini mai mari de 1700 m în Munții Apuseni, Carpații Meridionali și de Curbură
În intervalul menționat, la altitudini mai mari de 1700 m în Munții Apuseni, Carpații Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100…120 km/h și va fi viscol puternic.
- COD GALBEN
- Interval de valabilitate: 18 februarie, ora 08 – 19 februarie, ora 20
- Fenomene vizate: intensificări ale vântului
- Zone afectate: conform textului
În intervalul menționat, în nord-vestul, nordul, centrul și local în sudul și în extremitatea de sud-est a țării, temporar vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 55…65 km/h și izolat 70 km/h.
Informații punctuale legate de județul nostru a oferit și meteorologul bistrițean Mihai Bălan:
„INFORMARE METEO :
- PRECIPITAȚII ÎNSEMNATE CANTITATIV
- VÂNT INTENS / VISCOL LA MUNTE
- Zone vizate : tot județul !
- Interval 18.02 / 00:00 – 20.02 / 02:00.
- Detaliere:
Incepând din noaptea de vineri spre sâmbătă, județul nostru va intra sub influența unor fronturi atmosferice încărcate cu umezeală, pe o circulație nord-vestică, generate de arii de presiune joasă aflate în tranzit în nordul continentului. In acelaşi timp, pe partea anterioară a unei vaste arii de presiune ridicată, centrată în vestul continentului, o masă de aer mai cald este transportată până în zona țării noastre.
În aceste condiții, aspectul vremii se va degrada, vom avea precipitații temporar însemnate cantitativ iar vântul se va intensifica.
Cantitățile vor depăşi, local, 30/35 l/mp iar la munte acestea vor fi abundente, cu acumulări posibile de peste 60/70 l/mp. Tot la munte, la altitudini în general de peste 1500 m., precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare iar la peste 1800 m. altitudine va fi viscol intens, cu rafale ale vântului de peste 100 km/h.
Având în vedere cedarea stratului de zăpadă consistent din zonele submontane, precipitațiile lichide importante, alături de faptul că pe majoritatea cursurilor de apă din județ există formațiuni de gheață, se impune vigilență hidrologică ridicată, riscul apariției viiturilor si a inundațiilor fiind însemnat!”, a transmis Mihai Bălan pe ONG Meteo BN pe care o puteți susține AICI.