Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, Primăria Muncipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal George Coşbuc şi Parohia Evanghelică CA din Bistriţa vă invită, sâmbătă 7 decembrie, de la ora 19.00, în Biserica Evanghelică, la un concert extraordinar BISTRIȚA LIRICA.
Protagoniști sunt soliştii Diana ŢUGUI (soprană), Ştefan POP (tenor) și Alin Anca (bass-bariton). Soliștii vor fi acompaniați de NOUA ORCHESTRĂ TRANSILVANĂ dirijată de ROMEO RÎMBU
Intrarea este liberă.
PROGRAM MUZICAL:
- 1. G. Verdi – Preludiu la opera La Traviata
- 2. G. Puccini – Tosca, aria Recondita armonia – Ștefan Pop
- 3. G. Puccini – La Bohème, aria Si, mi chiamano Mimi – Diana Țugui
- 4. G. Puccini – La Bohème, duetul O soave fanciulla – Diana Țugui, Ștefan Pop
- 5. G. Puccini – La Bohème, aria Vecchia zimarra – Alin Anca
- 6. G. Puccini – Tosca : E lucevan le stelle – Ștefan Pop
- 7. G. Puccini – Tosca, aria Vissi d’arte – Diana Țugui
- 8. G. Verdi – Attila, aria Mentre gonfiarsi l’anima – Alin Anca
- 9. C. A. Bixio – Mamma, son tanto felice – Ștefan Pop
- 10. G. Puccini – Gianni Schicchi – aria O mio babbino caro- Diana Țugui
- 11. G. Bizet – Carmen, aria Votre toast – Alin Anca
- 12. Di Capua – O sole mio – Ștefan Pop
- 13. W.A. Mozart – Don Giovanni, duet La ci darem la mano- D. Țugui, A.Anca
- 14. G. Grigoriu- duetul Muzica,- Diana Țugui, Ștefan Pop
- 15. G. Puccini – Turandot – Nessun dorma, Ștefan Pop
- 16. R. Casalino – Non ti scordar di me, Diana Țugui, Ștefan Pop, Alin Anca
- 17. G. Verdi – La Traviata, Brindisi, Diana Țugui, Ștefan Pop, Alin Anca
Diana ȚUGUI – soprană
Soprana Diana Țugui a absolvit Universitatea de Muzică „George Enescu” din București la clasa profesoarei Sanda Sandru. Este o artistă plurivalentă care, pe lângă rolurile din operă în care s-a consacrat, abordează cu mult succes și genul vocal simfonic, opereta, liedul și chiar musicalul. A colaborat cu toate filarmonicile și teatrele de operă din țară iar în ultimii șaisprezece ani a avut numeroase apariții pe scene importante ale Europei. Este laureată a numeroase concursuri internaționale cum sunt „Jaume Aragall”, „Wilhem Stenhammar”, „Vox Artis”, „Elena Teodorini”.
In anul 2015 a fost încununată ca „Cea mai bună soprană” la Gala Operelor Naționale. În 2018 a primit premiul „Lya Hubic” pentru cea mai bună soprană.
Repertoriul operistic al Dianei Țugui cuprinde mai bine de treizeci de eroine, dintre care pot fi amintite Violeta din „Traviata”, Lucia din „Lucia di Lammermoor”, Mimi și Musetta din „La Bohème”, Elvira din „I puritani”, Adina din „L’elisir d’amore” si altele.
În acest moment este solistă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și în paralel cu activitatea de pe principa scenă lirică a Transilvaniei, Diana Țugui continuă aceeași frumoasă carieră de pe scenele europene. De asemenea dorinta de a transmite mai departe experienta in arta cantului, o determina sa urmeze si o cariera universitara, ocupand in acest moment postul de lector universitar la catedra de canto a Academiei Gh.Dima din Cluj Napoca.
Ştefan POP – tenor
Născut în Bistrița, România, și având o pregătire muzicală solidă după ce a studiat vioara timp de 12 ani, Ștefan Pop a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (secția canto) din Cluj Napoca. După ce a câștigat majoritatea concursurilor naționale de canto, în 2008, la 21 de ani, a debutat în rolul Nemorino din „L’elisir d’Amore” la Opera Națională din Timișoara și în „Il Matrimonio Segretto” la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. În martie 2009 a fost invitat să cânte la premiera mondială a „Colinda balada op. 46″ de Gyorgy Kurtag împreună cu Orchestra Filarmonicii Transilvania din Timișoara. Spectaculosul său debut internațional a avut loc la doar 22 de ani, în decembrie 2009, în rolul Alfredo din „La Traviata” la Teatro dell’Opera di Roma, în celebra producție pusă în scenă de Franco Zeffirelli.
Ștefan Pop a fost foarte apreciat în rolul Duca (Rigoletto) la Taormina sub bagheta lui Placido Domingo. Printre cele mai mari succese ale ultimelor sezoane se numără Jacopo (I due Foscari) într-o nouă producție la Parma, care a fost înregistrată și pe CD și Blu-ray, prima sa operă-film La Traviata pentru Classica HD At Teatro Massimo Bellini Catania.
Stagiunea 2022/23 a început pentru Ștefan Pop cu Messa da Requiem de G. Verdi la Festival Verdi Parma; a continuat cu un concert „Bellini &Donizetti” la Teatro Massimo Bellini Catania, apoi cu două concerte de gală în Osaka și Tokyo. La Staatsoper Berlin a fost invitat în rolurile Rodolfo și Pinkerton înainte de debutul în rolul Don Carlo sub bagheta lui Daniel Barenboim la sfârșitul sezonului.
În Teatro Comunale Bologna și Teatro Carlo Felice Genova este prezent în rolul Pollione (Norma). Concertele cu Requiem-ul lui Verdi de la Roma sub bagheta lui Michele Mariotti completează calendarul său. Printre momentele importante ale ultimelor sezoane se numără debutul său ca Cavaradossi (Tosca) la Royal Opera House, unde a revenit ca Foresto (Attila in Concert) și Rodolfo (La Bohème).
Alin ANCA – bas-bariton
Alin Anca este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Încă din timpul studiilor a debutat pe scena Operei Române din Cluj-Napoca în roluri ca Dulcamara în „L’elisir d’amore” de G. Donizetti, Don Giovanni în „Don Giovanni” de W.A. Mozart, Colline în „La Boheme” de G. Puccini, Il Grand Inquisitor în „Don Carlo” de G. Verdi sau a interpretat partitura de bas din „Requiem” de G. Verdi.
Din anul 2011 a fost membru al Studioului de Opera al Staatsoper Unter den Linden Berlin, iar, din 2013, solist al Hamburgische Staatsoper unde a interpretat roluri ca: Figaro în „Le Nozze di Figaro” sau Leporello în „Don Giovanni” de W.A. Mozart, Raimondo în „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, Ramfis în „Aida” de Giuseppe Verdi, Basilio în „Il Barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini, Un Moine în „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, Lodovico în „Otello” de Giuseppe Verdi, Colline în „La Boheme” de Giacomo Puccini, Bonzo în „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, Angelotti în „Tosca” de Giacomo Puccini, Bottom în „A Midsummer Night’s Dream” de B. Britten sau a cântat în oratoriul „Messias” de Georg Friedrich Händel.
Alte angajamente l-au purtat pe Alin Anca pe scenele unor instituții de prestigiu ca Bayerische Staatsoper München, Theater Basel, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthaus Berlin, Teatro Massimo Bellini din Catania, Opera Națională București, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Festivalul „George Enescu”.
A debutat ca Filippo II în opera „Don Carlo” de Giuseppe Verdi la Opera Națională Română din Cluj-Napoca sau în rolul Zaccaria din opera „Nabucco” a aceluiași compozitor. A lucrat cu dirijori ca Renato Palumbo, Lawrence Foster, Pier Giorgio Morandi, Gabriele Ferro, Simone Young, Carlo Montanaro, Stefan Soltesz, Massimo Zanetti sau Erich Wächter.