Orașele din Ardeal au atras sume importante din fonduri europene, dar topul clasamentului este ocupat de Bistrița și Oradea.
Potrivit unui raport al Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, raportat la numărul de locuitori de la recensământul din 2011, Bistrița și Oradea, cu sume aproape similare, în jurul valorii de 4.410 lei, conduc topul.
Zalăul și Cluj-Napoca acumulează peste 3.300 de lei pe cap de locuitor, în timp ce Baia Mare și Satu Mare sunt la jumătate sau chiar mai puțin din această sumă.
Reședințele de județ beneficiază de una dintre cele mai consistente axe de finanțare din Programul Operațional Regional, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Banii prin această axă au fost alocați de la nivel național, în funcție de populația fiecărei reședințe.
Sunt vizate prin această schemă de finanțare patru domenii: mobilitatea urbană, reabilitarea spațiilor degradate pentru a crește suprafața de spațiu verde, finanțarea incluziunii sociale în zonele marginalizate și reabilitarea infrastructurii educaționale. Prin această axă, Cluj-Napoca are o alocare de 45,1 milioane de euro, Oradea, 36,1 milioane de euro, Baia Mare, 29,1 milioane, Satu Mare, 26,8 milioane, Bistrița, 23,8 milioane, și Zalău, 21,7 milioane de euro.
Totalul fondurilor europene atrase de Primăria Bistrița au fost de aproape 70 milioane euro și au mers pe proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere, modernizarea școlilor, reabilitarea Bisericii Evanghelice.
Cristian Niculae, viceprimar al Municipiului Bistrița a declarat în repetate rânduri, că în Bistrița se află în derulare proiecte de peste 100 milioane euro din fonduri europene și fonduri guvernamentale nerambursabile!