Întâlnire cu Doina Vamos, autoare a trei cărți despre viaţa de cuplu, la Casa Colecțiilor, concert extraordinar de pian cu Michael Abramovich la Sinagogă și o expoziție foto-documentară la Arhive! O săptămână plină de evenimente culturale, la Bistrița:
Nu ratați marți, 15 octombrie, de la ora 19.00, o piesă de teatru specială, la Palatul Culturii:
Tot marți, 15 octombrie 2024, la ora 12:00, la Casa Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu (Bistrița, Bulevardul Independenței, nr. 24), va avea loc întâlnirea cu Doina Vamos, autoare a 3 cărți despre viaţa de cuplu.
În deschidere: o alocuțiune a academicianului Marius Porumb, despre volumele „Arta din România din preistorie în contemporaneitate” și „Dicționar de pictură veche românească din Transilvania, sec. 13-18”, donate de autor Casei Colecțiilor.
Prezintă: Vasile V. Filip, Gavril Țărmure. Amfitrion: Ioan Pintea.
Eveniment organizat de Consiliul Județean BN şi Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Tot marți, 15 octombrie, la Arhivele Bistrița-Năsăud, o expoziție foto-documentară de excepție:
Vineri 18 octombrie, de la ora 19.00, la Sinagoga Bistriţa, la recital de pian extraordinar: MICHAEL ABRAMOVICH
În program:
- Domenico Scarlatti 10 Sonate (K 21-30)
- J.S. Bach Partitele nr. 3 şi 4
Bilet 25 lei (la Sinagogă înaintea spectacolului)
Ca interpret versatil și neconvențional, Michael Abramovich trece cu ușurință de la muzica barocă, la lucrări contemporane. Pianistul a cântat la Mozarteum Salzburg, Konzerthaus Berlin, Staatsoper Unter den Linden, Philharmonie Köln, Symphony Hall Birmingham, Carnegie Hall din New York, Palais des Beaux-Arts din Bruxelles, Cité de la Musique Paris, Concertgebouw Amsterdam și Megaron din Atena.
Michael Abramovich a efectuat un turneu în Africa de Sud cu cele cinci concerte pentru pian de Beethoven în programul său cu orchestra Ludwigsburg Schlossfestspiele. A apărut ca solist cu Orquesta Sinfónica de Euskadi, Filarmonica „George Enescu” București și Orchestra Simfonică din Ierusalim.
Este invitat regulat la festivaluri precum Beethovenfest Bonn, Bard Music Festival New York și Festival de Radio France din Montpellier.
Abramovich a prezentat în premiera mondială ciclul „Neuf Études pour piano et dispositif informatique” de Pierre Charvet, care a fost înregistrat pentru Accord/Universal Classics France. Împreună cu violonistul Ittai Shapira, a înregistrat sonatele pentru vioară de Janácek, Debussy și R. Strauss pentru Meridian Records (U.K.), urmate de înregistrări ale cântecelor lui Friedrich Hollaender pentru Deutsche Grammophon, împreună cu actrița Dagmar Manzel și orchestra Komische Oper Berlin.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal George Coşbuc, Revista Infinitezimal şi Societatea de Concerte.
Joi 17 octombrie, de la ora 18.00, la Sinagogă se desfășoară evenimentul cultural: LA FEREASTRA CU PISICĂ – Recital de muzică interbelică și versuri de amor cu actrița Daniela Nane, tenorul Octavian Ene și pianistul Alexandru Burcă
- LANSARE DE CARTE – UMBRA MĂSLINULUI de Luiza Cala
- Bilete 25 lei (la Sinagogă înaintea spectacolului)
Actrița Daniela Nane și tenorul Octavian Ene au creat un spectacol în care timpul stă pe loc, delectând publicul cu refrene celebre precum „Zaraza”, „Mână, birjar”, „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”, „La fereastra unde doarme o pisică”, dar și cu partituri mai puțin cunoscute, descoperite de Octavian Ene în patrimoniul bunicului său.
Suntem invitați să călătorim înapoi în timp, printr-un recital de muzică românească veche și amuzante poeme de amor.
Ne vom plimba pe străzile întortocheate și pline de farmec ale Micului Paris, vom intra în atmosfera vechilor „cârciumoare de la șosea”, vom iubi, vom suferi și ne vom bucura de parfumul boem al epocii interbelice timp de un ceas, departe de tumultul vieții noastre cotidiene, urmărind interpretări autentice ale șlagărelor de altădată, fidele stilului epocii și normelor artistice de odinioară.
DANIELA NANE este actriţă la Teatrul Bulandra din București din 1995, de când a absolvit Academia de Teatru si Film. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Artă din Amsterdam şi Berlin în 1995 şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez în 2012, la Catedra teatrală Unesco, apoi un doctorat în Artele spectacolului la UNATC, în 2022.
A interpretat zeci de spectacole la Teatrul Bulandra, Teatrul de comedie și Teatrul Național din București, dar și la Teatrul Național din Constanța, lucrând cu Andrei Şerban, Alexandru Darie, Florian Pittiș, Doru Ana, Horațiu Mălăele, Adrian Pintea, Eugen Gyemant și alții.
OCTAVIAN ENE este un tânăr tenor în plină ascensiune, absolvent al
Universității Naționale de Muzică, cu masterat în Stilistică interpretativă și doctorand la aceeași instituție. Ca solist al Teatrului muzical Ambasadorii a susținut numeroase concerte în România, Germania, Franța, Austria, Belgia, Slovacia, India.
A cântat în evenimente importante din România (Ateneul Român, SymphOpera fest), dar și în Israel, alături de soprana Sivan Rotem și Orchestra Simfonică din Haifa.
ALEXANDRU BURCĂ este pianist la Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”
din București. Laureat a numeroase concursuri internationale. A susținut concerte și recitaluri la Ateneul Român, Festivalul Internațional „George Enescu”, Muzeul Național de Artă, dar și în Kazakstan, Rusia, Moldova, Franța, Germania, Portugalia, Norwegia, Italia sau Canada.