1 C
Bistrița
sâmbătă, februarie 22, 2025

FOTO/VIDEO: Dezleganie – Ritualul conceput de Luiza Mitu și Sergiu Corbu Boldor, în memoria lui Brâncuși. „Deșteaptă-te, suflete. Uită-te la ei cum tac…”

Concomitent ondulatoriu și corpuscular, simultan real și ireal. Sonor, melodios, strepezit în frânturi de șoapte, litanii străvechi sau rugăciuni. Cu o vioară sfâșietoare în fundal sau un caval despicând timpul în două: Brâncuși. Așa cum nu l-am mai văzut / simțit până acum. Sunt doar câteva din emoțiile stârnite / resimțite la spectacolul Dezleganie – Ritualul, propus de Luiza Mitu și Sergiu CORBU Boldor la Muzeul Județean din Bistrița.

Am stat de vorbă cu Luiza și Sergiu CORBU Boldor despre răscolitorul spectacol sonor Dezleganie (Ritualul). S-a întâmplat chiar de ziua lui Brâncuși, la Muzeul din Bistrița. Acolo unde bolțile albăstrui, meduzele, cavalul, șoaptele și vioara ni l-au dezvăluit altfel pe Brâncuși. Pe noi înșine, pe ceilalți din noi, pe noi reflectați în ceilalți…    

Spectacolul se încheie tulburător cu vocea lui Constantin Noica șoptind cum „…dintre tăceri, Brâncuși a ales-o pe cea mai adâncă, mai grăitoare decât toate. Tăcerea omului. Și a sculptat-o. … din tăcerea aceasta ținând fie de istorie, fie de gramatica românească, Brâncuși avea să facă un monument universal…

De fapt ce spunea Noica este chiar un fel de sinteză a spectacolului… Chiar dacă e mai abstractă informația. Mergem foarte mult pe simboluri arhetipale. Pe auto-cunoaștere. Pe relația dintre artist și public. Nu este unul mai important decât celălalt, ci împreună se întâmplă toată povestea… Într-un spațiu sacru. Cei care intră în locul de desfășurare al fiecărui spectacol pătrund deja într-un spațiu sacru… Iar realitatea din jurul lor se schimbă, la rândul ei”, ne-a mărturisit Luiza Matilda Mitu.

Foto @ Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Totul a pornit în perioada pandemiei, când ne-au fost impuse toate acele reguli imaginare, generate de acel război imaginar și real în același timp… Ni s-a părut cam absurd că brusc nu mai era voie să faci nimic – nimic… Așa că am căutat noi forme artistice prin care să ne exprimăm…

Dezlegania este un fel de manifest artistic în care eu și designerul Radu Luchian ne-am povocat reciproc. Eu îi cântam, el desena după sunet… El desena, eu cântam după imagine…

Așa a luat naștere colecția întreagă de evenimente, de muzici ale Dezleganiei. Este vorba de ritualul Dezleganiei.

Este ritualul cu care ieșim repetitiv, în fiecare an, în diverse contexte… Ne aducem aminte de datoria noastră de artiști. Ne amintim cui oferim din arta noastră sau de unde am primit „talenții” grație cărora putem să dăm mai departe din harul pe care l-am primit…”, a povestit Sergiu Corbu Boldor pentru Bistrițeanul.ro.

În perioada pandemiei Sergiu Corbu Boldor a susținut șase spectacole. Toate sunt „imprimate” pe șase semne de carte care întruchipează un puzzle.

Fiecare semn de carte conține o „emblemă” a pandemiei, un cod QR care te transportă către concertele respective. La finalul primului turneu Dezleganie (Ritualul), colecția a fost completată de un al șaptelea semn de carte ce conține spectacolul sonor pe care și publicul din Bistrița a avut șansa să-l resimtă, la Muzeul din Bistrița.

Luiza și Sergiu Corbu călătoresc cu acest spectacol de 5 ani deja. „În lunile februarie, martie și aprilie – în fiecare an, din 2020 încoace, încercăm să ajungem la cât mai mulți oameni. În primul an de proiect am ajuns în 18 orașe. A fost ziua și orașul, la un moment dat…”

Cum au reacționat oamenii la o asemenea provocare ?

În felurite moduri, după sufletul și experiența fiecăruia. „Au fost săli în care nu mai aveau loc pe unde să stea. Au fost altele în care eram cu toții extratereștri, ca spă-l citez pe Noica, parcă plutind în altă dimensiune. Au fost și săli în care oamenii nu au rezistat și au ieșit înainte de final…

A fost un concert cu nimeni în sală. Unul dintre concerte l-am cântat doar cu Luiza în public. În Târgu Mureș s-a întâmplat… Nu prea am înțeles de ce. Pentru că tot în Târgu Mureș, la precedenta ediție a fost plin de lume… Se mai întâmplă… Nu a contact într-atat încât să renunțăm…”, ne-a mărturisit Sergiu Corbu Boldor.

În rest, reacțiile au fost neașteptat de bune. Spectacolul a fost foarte bine primit, a admis Sergiu Corbu Boldor.

Ne lovim de ideile preconcepute care îi fac pe oameni să nu vină. Nu ni se întâmplă doar nouă, ci și altora. Sunt multe evenimente cu foarte puțini oameni în public. Dar după ce au ajuns acolo, oamenii n-au regretat, au fost chiar impresionați…”, ne-a mai explicat violonistul.

Au fost și situații în care publicul – vrăjit – a stat aproape o oră după finalul spectacolului… Nu mai știau dacă trebuie să iasă sau nu… Dacă s-a terminat sau nu. Foarte interesant. E ca un copil acest proiect, învățăm și noi enorm, pe lângă el”, a completat Luiza.

Cum a evoluat / ce s-a schimbat în Dezleganie, din 2020 încoace ?

Dezleganie – Ritualul și proiectul CORBU în sine a prins o formă de vibrație, de viață în care noi am devenit niște „lucrători”.

Încercăm să luăm cele mai bune decizii, să cântăm cât mai bine putem, cât mai ancorați în interiorul, în regia marelui Regizor. Să ne facem cât mai bine treaba. Pentru că proiectul singur își selectează locurile sau oamenii. Pare ciudat, dar așa este…”, a povestit Sergiu Corbu Boldor.

Versurile care se aud șoptite pe parcursul Dezleganiei sunt adunate din diferite surse. În funcție de pregătirea sau starea sufletească – ai șansa să descoperi uimitoare analogii și trimiteri.

Urmează-mă. Aici te desparți de lume…

Sufletul tău… l-ai întrebat dacă e bine, dacă e liniștit…?

Rupe blestemata asta de hârtie și mănânc-o…

Cât de înfricoșător e sus pe scară…

Deșteaptă-te, suflete…

Uită-te la ei cum tac… 

Rupe blestemata asta de hârtie și mănânc-o – de pildă – reprezintă o combinație de idei. Apare pe un alt album al nostru – Cei care tac, dar are legătură și cu legenda lui Roman Melodul, unul dintre cei mai importanți autori de imnuri religioase din secolul V.

Legenda spune că nu știa carte, dar trăia în rugăciune și asceză, protejat de patriarhul Constantinopolului. A fost luat peste picior de clerul acelor vremuri, până când – în vis – i-a apărut Fecioara Maria, îndemnându-l Mănâncă hârtia aceasta!

Un fel de încurajare, am tradus eu: Nu mai sta ancorat în text, în partituri, în dogmă… Lucrează cu inima, pune suflet în ceea ce faci…!”, ne-a mai mărturisit Sergiu CORBU Boldor.

Cât va continua proiectul Dezleganie (Ritualul) ? Numai el știe…

Nu vă putem dori decât să vă cufundați măcar o dată în interiorul lui. Să participați la acest spectacol data viitoare când sosește la Bistrița. Să simțiți pe propria piele cum cântă pietrele.  Cum se insinuează Brâncuși între fascicule de lumină sau cum pulsează tăcerea într-o seară de poveste…

Foto @ Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, care a și recunoscut, de altfel, că vioara este instrumentul lui de suflet. 

Dezleganie este un one man show sonor, susținut de Sergiu CORBU Boldor. Este construit pe structura ansamblului sculptural al lui Constantin Brâncuși: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana fără sfârșit.

Dezleganie stă sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură. Brâncuși însuși remarca la un moment datEu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare.”

Sergiu CORBU Boldor a absolvit Universitatea de Muzică din Oradea, specializările Pedagogie muzicală și Interpretare vioară.

Pe lângă vioară, Sergiu CORBU Boldor a studiat și chitara, chitara electrică, chitara bass, percuții, mandolină, fluier, caval, drâmbă.

Având o experiență de peste 15 ani în industria muzicală, CORBU a colaborat cu nume sonore precum Phoenix, Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Semnal M, Taxi, Hara, Farfarello, Haggard sau Guano Apes.

A fost membru fondator la trupa Azepam din Oradea. A fost violonist la trupa Popa Șapcă din Timișoara. A inițiat și coordonat propriile proiecte muzicale precum AD HOC, 2 fire 2 paie, Intensitate Epic Sonoră.

În prezent colaborează ca violonist cu trupa Hara, corul All’s Choir, de la Opera Națională Română și Filarmonica George Enescu București.

Din 2017 este inițiatorul și coordonatorul Proiectului Muzical CORBU.

Luiza Mitu este doctor în studii transdisciplinare. A absolvit Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2008).

Și-a susținut examenul de masterat Literatură română în context european, la Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova (2010).

Și-a susținut teza de doctorat despre teatrul lui Eugène Ionesco şi logica dinamică a contradictoriului (dezvoltată de filosoful de origine română Stéphane Lupasco) la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca. Îndrumător i-a fost acad. prof. univ. dr. Basarab Nicolescu.

Ca bursieră POSDRU, Luiza Mitu a satisfăcut un stagiu de cercetare de 3 luni la Paris, în cadrul Universității Paris-Est Créteil (UPEC) şi 3 luni la Université Toulouse Le Mirail II.

A fost redactor la revista de cultură „Mozaicul” şi la e-revista EgoPHobia. Și-a dezvoltat latura de artist performer lucrând cu Irinel Anghel, all round-artist, în proiecte conceptuale de performance.

În 2014 a fost cooptată ca asistent dramaturg în echipa lui Robert Wilson și a Teatrului Național din Craiova, la montarea piesei „Rinocerii”. Timp de un an a fost manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

În 2017 a lucrat la producția „20 de tăceri” a grupului Karol Karol din Franța, regizată de Charles Chemin. Producția a fost realizată împreună cu Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, spectacolul fiind o Premieră în cadrul Festivalului Internațional Babel.

În 2018 a lucrat ca dramaturg, sub coordonarea lui Charles Chemin, la spectacolul „Nopți ateniene”. Compus din cele două piese ale lui William Shakespeare („Timon din Atena” și „Visul unei nopți de vară”), spectacolul a fost montat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.