1.4 C
Bistrița
duminică, ianuarie 19, 2025

Bistrița Civică îi invită pe bistrițeni la protest: Cerem interzicerea demolării fostei biblioteci de pe strada Gării

Joi, 21 martie, între orele 14-17, voluntarii Asociației Bistrița Civică organizează un protest în fața fostei biblioteci de pe strada Gării. 

STOP DEMOLARE !!!

Joi, 21 martie, între orele 14 – 17, ne adunăm lângă clădirea fostei biblioteci să cerem interzicerea demolării acestei clădiri de patrimoniu și construirea de blocuri !

Veniți cât mai mulți !” – sună mesajul celor de la Bistrița Civică.

Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu se află în plin proces cu proprietarii fostei Biblioteci Județene.

Din 2019, proprietarul a încercat să obțină aviz pentru demolarea clădirii, cu documentație PUZ pentru modificarea indicilor urbanistici – pentru a putea construi acolo un bloc cu 10 etaje. Ceea ce presupune automat demolarea fostei biblioteci din oraș. Din 2019 au avut șapte înfățișări la Comisia zonală și comisia națională pentru monumente istorice, pentru că au depus și o contestație. Contestațiile se analizează în comisia națională de la București.

Solicitarea lor a fost respinsă și la București.

După cele șapte respingeri am fost acționați în instanță, pentru a fi obligați să oferim aviz favorabil – cu o hotărâre judecătorească – pentru blocul cu 10 etaje”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Camelia Târnovan de la Direcția pentru Cultură BN.

Firma care are în proprietate fosta bibliotecă ar fi cerut demolarea clădirii de 7 ori!

„Chiar dacă, prin absurd, într-o variantă pesimistă, instanța ne obligă să dăm aviz favorabil pentru blocul cu 10 etaje, asta nu înseamnă că pasul următor ar fi automat demolarea clădirii”, a mai explicat Camelia Târnovan.

Pentru demolarea efectivă este necesar un aviz de oportunitate eliberat de Primăria Bistrița, în primul rând. Apoi PUZ-ul cu noii indici urbanistici trebuie aprobat în Consiliul Local.

Doar așa modificările solicitate de proprietar în PUZ pot intra în vigoare.

Abia apoi se pot modifica indicii urbanistici în parcela respectivă.

Următorul pas ar fi să vină cu documentație efectiv pentru desființarea fostului sediu al bibliotecii din Bistrița. Desființarea unei clădiri nu se poate face decât cu autorizație specială de desființare emisă de Primăria Bistrița – cu avizul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu.

Instituția noastră NU va emite niciodată un aviz pentru desființarea acelei clădiri istorice. La fel cum nu vom emite aviz nici pentru modificarea indicilor urbanistici PUZ pentru zona respectivă. Din proprie inițiativă nu vom oferi niciodată un asemenea aviz favorabil.

Este un drum lung și greu… Sper că nu se va ajunge niciodată acolo.

În toate adresele pe care noi le-am emis, am recomandat restaurarea clădirii. Este vorba despre o clădire foarte valoroasă, chiar dacă, din diferite motive, nu a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice realizată în 1950. Clasările care s-au făcut ulterior au fost demersuri extrem de dificile.

Au lipsit personalul și resursele financiare – pentru că documentația este destul de stufoaasă și costisitoare pentru a introduce o clădire în Lista Monumentelor Istorice. Nici reglementările juridice nu sunt foarte clare și avantajoase pentru protejarea patrimoniului. Astfel încât clasarea acestei clădiri ca monument istoric nu s-a făcut la timp…

Proprietarul avea în documentație un raport de expertiză care susținea că acea clădire poate fi demolată. Dar raportul nu era întocmit de un expert avizat de Ministerul Culturii.

Am solicitat un alt raport de expertiză realizat de un expert avizat. Pe acela îl așteptăm acum. Am mai solicitat un raport de expertiză din partea unui istoric de artă avizat de Ministerul Culturii. Am primit acel raport. El susține foarte limpede că este vorba de o clădire foarte valoroasă care nu merită demolată.

Clădirea respectivă se poate exploata în scop turistic. Se poate face o extindere a ei, nu avem nicio problemă cu asta. Se poate completa acea zonă cu o clădire în stil contemporan – alături. S-ar acoperi, cu această ocazie, colțul acela al parcelei și s-ar masca puțin minunea aceea de turn în care se află Trezoreria… din punct de vedere urbanistic s-ar rezolva astfel cumva zona respectivă. Dar nu putem fi de acord cu un bloc cu 10 etaje”, a mai spus Camelia Târnovan.

ARTICOLE SIMILARE

6 COMENTARII

  1. Cred că nici SRI-ul de peste drum nu e de acord! Nu?? E vorba totuși despre o unitate militară. Eu așa stiu… e necesar un aviz special de la ei… sper… că cineva le șoptește ceea ce trebuie în ureche politicienilor care conduc vremelnic frâiele acestui oraș…

  2. Dar parcul de pe strada Ghiocelului ce sa mai vorbim? Cum sa dai de la mediu aviz sa construiesti o parcare de 360 locuri si nu ai nici 10 m distanta de blocurile noastre???

  3. ce povesti… ca e imposibila/dificila clasarea pe lista monumentelor istorice, povesti de birocrati.
    treziti-va, baaa. adica lista aia nu a fost reactualizata din 1950?
    …………..
    casa evreiasca cu stela ati lasat-o sa se duca dracului pt un supermarket al unor imbecili…
    pe republicii tocmai s-a ras jumatate dintr-o casa interbelica si apare o monstruozitate.
    in parc, superba casa de la dreapta aleii ce duce spre codrisor, care e de vinzare, e vinata tot de un constructor de blocuri si nu e…clasata.
    Direcția Județeana pentru Cultură și Patrimoniu – niste indolenti ai arhitecturii bistritene, nu prezervatori.
    posturi tipi sinecura, ne facem ca muncim.
    intre timp, cugetam la proverbe sa ne tina de cald.

  4. Un vechi proverb românesc, spune: „Dă-i, Doamne, românului mintea cea de pe urmă!” Pentru un oraș ca Bistrița, care nu dispune de prea multe constructii în stilul arhitectonic Art Nouveau este mult mai bine să fie salvată si renovată clădirea din strada Gării nr.2 , in care a funcționat o lungă perioadă de timp biblioteca județeană. Cu atât mai mult cu cât această clădire este în perfectă armonie ca stil arhitectural si regim de înălțime cu Palatul Postei din vecinătate formând împreună frontul stradal de trecere dintre centrul istoric si bulevardul Republicii.
    Demolarea clădirii pentru a face loc unui bloc cu 10 etaje lângă Palatul Postei ar crea o monstruozitate arhitectonică de care orașul Bistrița nu are nevoie.

  5. Dragi domni, se spune că s a eliberat certficat de urbanism chiar pentru două blocuri cu 10 etaje.
    Oare cine sunt vinovati dezastrului urbanistic din oraș?
    De ce nu sunt pedepsiți acei proiectanți care mutilează orașul?
    Până când se mai tolerează astfel de nereguli ?
    (….)
    De ce nimeni nu face nimic?
    Ce obligații aveți toți cei care ar trebui să respectați legile, de ce va este frica domnule primar?
    De ce nu salvați biblioteca și permiteți haosul asta in oraș?
    Credeți că vizitele in șantiere așa de campanie rezolva lucrurile?
    Un primar trebuie sa stea la birou sacdea dispoziții sa se ocupe de toate problemele nu de șantierele orașului
    Aveți diriginți de șantier, aveți oameni angajați în primărie pe card nu-i vede nimeni pe șantiere
    Multe ar fi de spus, și toate astea că trag in jos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...

Se fac angajări la MasterFoam, TeraSteel, GB Instaplan și Delice Pan! NOI locuri de muncă, în Bistrița

MasterFoam caută spre angajare stivuitoriști și tehnicieni mentenanță, iar Delice Pan are nevoie de un inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan Bistrița care angajează electricieni, sudori, lăcătuși mecanici. Oferta completă, mai jos: