0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Biserica de la Vermeș, exemplu de „istorie la cald”. Cum au ajuns voluntarii să îi afle și spună povestea:

Mai mulți voluntari proveniți din școlile din județ au săpat timp de patru zile, din 24 până în 28 octombrie, sub biserica de la Vermeș, un monument care a fost lăsat în paragină de către autorități. Tinerii i-au “înviat” povestea.

Tineri care provin de la licee diferite din județul Bistrița-Năsăud alături de profesori și profesioniști au participat la săpăturile arheologice de la biserica din Vermeș, un monument cu încărcătură istorică deosebită.

Biserica Evanghelică din Vermeș, cea pe care o știm astăzi, a fost ridicată peste zidurile “originale” care datează din anii 1200, respectiv secolul 13. La nordul monumentului au fost găsite oseminte, probabil mormântul unuia dintre primii slujitori ai lui Dumnezeu din biserică. După obiceiul vechi, trupul neînsuflețit se înmormânta sub biserică.

Conform celor de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud care au coordonat acțiunea, pe latura nordică unde au fost executate săpături existența unei capele rămâne incertă, însă a fost identificată baza unui contrafort anterior care a fost dărâmat. O descoperire de senzație o constituie un mormânt de înhumație cu inventar ceramic și litic ce aparține epocii bronzului. Tot în această secțiune sub contrafortul actual a fost găsită fundația fostei sacristii a bisericii cu o zidărie masivă. În secțiunea de pe latura sudică a fost identificată o groapă modernă în care au fost reînhumate oseminte umane, deranjate anterior. Tot aici au fost surprinse urmele unor intervenții de restaurare efectuate, probabil în perioada interbelică. Cea mai interesantă descoperire din această secțiune o constiuie identificarea primei faze de construcție a Bisericii  Evanghelice de la Vermeș, sec. XIII, peste care ulterior a fost ridicată biserica actuală.

“Pe acestă cale vrem le să aducem mulțumiri unor tineri pasionați de arheologie care ne-au fost alături și la celelelte acțiuni, respectiv Linul Mihnea-Matei, Cadiș Dan-Cristian și Berendea Vlad, toți elevi ai Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița. Alături de ei s-au implicat și Surcel Orlando, Sălăgean Ștefania, Belei Florin, Ștefureac Ioana, Tomoroga Robert, Ilieș Andrei, Galben Daniel, Belei Grigore, Georza Daniel, Țiplea Eldad, Vălean Hanna, Ardelean Sofia, Ardelean Maia, Pop Ștefania, Pop Stela-Octavia, Pop Magdalena.

Mulțumiri speciale vrem să aducem domnilor profesori coordonatori Sălagean Ștefan, director al Școlii Gimnaziale Tiha Bârgăului, Pop Cristian și domnului Socaci Adrian, profesor al Școlii Gimnaziale din Uriu. Printre voluntarii care au participat la faza de început a cercetării arheologice de la Vermeș s-au numărat și Henț Medeea Maria, Mărginean Mihnea Nicolae, Enache Irina, Vas Attila, Popișter Ioana și Sabou Lorena de la Organizația nonguvernamentală Ambulanța pentru Monumente.

Echipa CMBN: Radu ZĂGREANU, cercetător științific, Sofia-Adriana STANCU, muzeograf, Angelica MOLDOVAN, educator muzeal, Andreea ILIEȘ, desenator”, au scris pe pagina de Facebook cei de la Complexul Muzeal. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...