Claudiu Iușan, biolog în cadrul Parcului Național Munții Rodnei, a postat pe pagina sa de Facebook imagini cu urmele lui Moș Martin, lăsate în zăpadă. Acesta spune că urșii au început să iasă din bârlog, unde s-au retras pentru „somnul de iarnă”.
Urmele lăsate pe zăpadă de un urs, ieșit la plimbare, au fost fotografiate zilele trecute în Parcul Național Munții Rodnei de către biologul Claudiu Iușan.
„Urme de urși se pot vedea pe multe văi din Munții Rodnei, cu precădere pe cele cu expoziție sudică, cu climat mai cald și mai puțină mișcare pe văile cu expoziție nordică, unde e microclimat mai rece și persistă zăpada.
În țara noastră hibernează marmota, liliecii, ariciul și popândăul, dar nu și ursul.
Într-adevăr urșii obișnuiesc să se retragă în bârlog pentru „somnul de iarnă”, când stratul de zăpadă nu le mai permite să-și găsească hrana”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Claudiu Iușan.
Cât timp stau în bârlog, urșii își încetinesc într-o oarecare măsură metabolismul, pentru a reuși să supraviețuiască pe seama grăsimii acumulate.
„Totuși, ei se trezesc destul de ușor dacă te apropii de bârlog, iar uneori ies din bârlog, în timpul iernii, dacă vremea se încălzește. Ursoaica fată și alăptează în perioada asta, ceea ce ar fi imposibil în timpul hibernării.
Dacă temperatura crește în mediul ambiant, ursul iese în căutarea hranei„, a mai completat acesta.
Claudiu Iușan mai spune că în câțiva ani ursul își va schimba comportamentul și probabil nu va mai intra în somn de iarnă, având în vedere efectele schimbărilor climatice.
„Și râsul e foarte activ și sunt urme multe, e în perioada de reproducere”, ne-a mai spus.
Urme lăsate de Moș Martin prin zăpada pufoasă au fost surprinse de Claudiu Iușan și la începutul anului: