Nu puține sunt locurile din Transilvania unde comunitățile ortodoxe au preluat și salvat bisericile săsești. Este și cazul localității Tărpiu, unde biserica medievală a fost restaurată și poate fi vizitată. Ghid este chiar preotul ortodox din localitate.
O bijuterie ce merită vizitată! În asta s-a transformat biserica medievală din localitatea Tărpiu, situată la doi pași de Bistrița.
„Biseriva medievală din Tărpiu, inițial romano-catolică, apoi evanghelică, în prezent ortodoxă, una dintre cele mai frumoase biserici medievale din județ. Starea ei actuală este excepțională și poate fi vizitată. Părintele ortodox este un ghid informat și cald”, notează cei de la asociația Petrus Italus Trust, care se îngrijește de patrimoniul din județ.
Sașii au construit biserica din Tărpiu spre sfârșitul secolului al XIII-lea și primele decenii ale secolului al XVI-lea. Lăcașul de cult a căpătat forma actuală în Evul Mediu, când biserica a fost transformată în fortăreață, prin întărirea zidului interior și adăugarea unui turn.
După exodul sașilor, biserica a fost cumpărată de comunitatea ordodoxă și modificată în interior conform cerințelor cultului ortodox:
„Parohia ortodoxă din Tărpiu este chiar un model de gestionare responsabilă și încărcată de respect a moștenirii arhitectonice săsești”, mai spun cei de la Petrus Italus Trust.