Cnejii din Valea Rodnei împreună trei călugări, au construit în 1523 mănăstirea din Bichigiu, pe ruinele unui așezământ religios din secolul al XV-lea. Pentru a celebra aniversarea celor 500 de ani, Parohia Ortodoxă din Bichigiu și Centrul Județean pentru Cultură au pregătit o serie de evenimente culturale.
Luni, 5 iunie 2023, în a doua zi de Rusalii, la Căminul Cultural din Bichigiu se desfășoară Sărbătoarea portului şi a jocului tradiţional, ediţia a V-a. Cu acest prilej, se celebrează și cei 500 de ani de la prima atestare documentară a localităţii şi a Mănăstirii Bichigiu.
Programul începe la ora 15:00, cu slujba de Sfințire și inaugurare a Căminului Cultural Bichigiu.
La ora 15:15 sunt programate discursurile unor oficialități, iar de la ora 16.00 începe spectacolul folcloric. Vor evolua grupurile folclorice din Telciu, Bichigiu, Romuli și Coșbuc. Alături de acestea, publicul se va putea bucura de recitalurile soliștilor Amalia Țuțiruga (Salva), Ioana Pleșcan (Bichigiu), Maria Eliza Pop (Năsăud) și Frații Trifoi (Telciu).
Mănăstirea din Bichigiu a fost construită în 1523, pe ruinele unui așezământ religios din secolul al XV-lea.
În 1761 Mănăstirea din Bichigiu a fost distrusă de generalul austriac Bukow – se arată în lucrarea Monumente Istorice și de Artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului.
Una dintre figurile legendare ale zonei este Tănase Tudoran – țăranul tras pe roată la Salva, pe când avea 106 ani. Și în timpul comunismului, satul Bichigiu s-a remarcat prin figura luptătorului anti-comunist Gavrilă Rus.
Pentru pomenirea acestor jertfe și a ctitorilor inițiali, în 1995, un grup de credincioși din Bichigiu hotărăsc reînființarea mănăstirii.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a dat binecuvântarea, iar în martie 1996 s-a turnat fundația corpului de chilii și paraclisul.
Terenul pe care s-a construit așezământul (o suprafață de 10 hectare – teren arabil și pădure) a fost donat de frații Tocariu: Grigore, Aurel și Victor. Până în 1998 s-a construit o clădire monolit din două corpuri.
Așezământul este construit în dealul Glodului, la confluența a trei sate: Bichigiu, Suplai și Runc, la poalele muntelui Țibles. La vest de biserica mănăstirii curge pârâul Ideci care se varsă în Someș. Din dealul Glodului pleacă și pârâul Valea Glodului care se varsă în Valea Bichigiului.
Satul Bichigiu se afla la 5 km est de mănăstire.
Evenimentul este organizat de Parohia Ortodoxă Bichigiu, în colaborare cu Primăria Comunei Telciu, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.