În urmă cu puțin timp, un bărbat de 60 de ani din Dorolea a fost găsit decedat de către soție într-o fântână din gospodărie. Nepoata bărbatului îi acuză pe medicii de la Psihiatrie, pentru că în urmă cu câteva zile ar fi refuzat să-l interneze, acesta fiind cunoscut cu probleme de natură psihică.
Pompierii militari au intervenit în urmă cu puțin timp în localitatea Dorolea, unde un bărbat de 60 de ani a fost găsit fără suflare într-o fântână din gospodărie. Descoperirea a fost făcută de către soția bărbatului, care a mers la biserică, iar când s-a întors nu și-a mai găsit soțul niciunde. A dat peste el în fântâna din gospodărie.
Echipajele medicale nu au mai putut face nimic pentru a-l salva, fiind nevoite să declare decesul. Deocamdată nu se știe dacă a fost vorba despre un accident sau un act intenționat.
Bărbatul lua tratament de mai bine de jumătate de an pentru o depresie. Tratamantul era urmat în ambulatoriu, fiind prescris tocmai de un medic de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
Potrivit familiei, acesta a ajuns ultima dată în 30 august la Unitatea de Primiri Urgențe Bistrița, acuzând dureri în piept. Medicii de acolo aflând despre problemele sale psihiatrice și despre faptul că refuza să își ia tratamentul l-au trimis la Secția de Psihiatrie a spitalului.
De acolo, însă a fost lăsat acasă, nepoata bărbatului prezentându-se la Psihiatrie pentru a-l lua. Aceasta spune că dacă bărbatul era internat atunci, poate se putea evita tragedia de astăzi.
„Acum câteva zile l-au trimis acasă, pe motiv că nu necesită internare. El ar fi vrut să se interneze. Tot spunea că nu mai poate să ia atâtea medicamente. Cred că dacă ei au văzut că își neglijează tratamentul, trebuiau să-l interneze. Dacă îl internau nu cred că se întampla asta”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro nepoata bărbatului.
Conform fișei de examinare eliberate de Secția de Psihiatrie, bărbatul avea multiple prezentări la UPU pentru numeroase acuze somatice, infirmate imagistic și paraclinic și a sistat tratamentul psihiatric de câteva săptămâni.
„La momentul prezentării era liniștit, cooperant, anxietate anticipatorie. Nu reprezintă o urgență psihiatrică. Pleacă cu recomandările: continuare tratament, reevaluare psihiatrică peste o lună în ambulatoriu de specialitate”, se mai arată în fișa de examinare.
Foto: Arhivă.
Prin internare nu se poate obtine compleanta la tratament!! In cazul unui pacient psihiatric, se poate obtine prin constientizarea bolii de catre pacient, atat, punct.
M-am saturat sa vad cum isi dau toti si toate cu parerea si trimiteti cate o flegma in ochi doctorilor, de fiecare data. Chiar nu va e rusine? Am ajuns sa fim judecati de toti analfabetii care au stat toata viata lor cu degetul in nas???!
Din păcate, nu putem controla ceea ce fac ceilalți, ci doar cum reacționam noi… nu putem specula “ce ar fi fost dacă…”. Fiind refuzat la internare se pare ca domnul nu a mai văzut nicio scăpare din starea in care se afla. Îmi pare rău sa văd de fiecare data când un om alege aceasta cale… multă putere familiei sa treacă peste acest impas. Condoleanțe!