-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Bani pentru partide, din bugetul pe 2019! VEZI ce spun parlamentarii bistrițeni:

Din bugetul pe 2019 s-a decis ca aproape 100 de milioane de euro să meargă către partidele politice. Din cauza pressingului făcut de opoziție, ieri, s-a tăiat puțin din această sumă. VEZI ce spun parlamentarii bistrițeni despre acești bani:

Zilele trecute, la întocmirea bugetului pe 2019, s-a discutat alocarea a aproximativ 100 de milioane de euro, partidelor. Valoarea subvențiilor ar fi fost duble față de anul trecut. Deși opoziția a cerut redirecționarea acestor bani spre Sănătate și Învățământ, nu s-a renunțat la bani. Totuși, ieri, valoarea subvențiilor s-a micșorat, printr-un amendament depus de partidele de la conducere.

Ce sunt aceste subvenții și cum se împart?

Subvențiile oferite partidelor sunt bani dați pentru funcționarea acestora. Din suma totală, se împarte fiecărui partid în parte, în funcție de mărimea acestuia.

Banii ar ajunge la sediile centrale ale partidelor și s-ar folosi pentru campanii electorale, comunicare, plata celor care se ocupă de logistică etc.

Bistrițeanul.ro a contactat parlamentarii bistrițeni pentru a vedea care este poziția lor vis-a-vis de aceste subvenții și propunerea de a fi redirecționate către alte domenii.

OPOZIȚIA – PNL, USR și PMP

În Parlament, Bistrița Năsăud are trei reprezentanți în partidele aflate în opoziție. E vorba de Robert Sighiartău – PNL, Cristina Iurișniți – USR și Ionuț Simionca – PMP.

Poziția mea și a partidului este de tăiere a acestor subvenții date partidelor politice. Am susținut reducerea lor la valoarea de anul trecut. Că acum sunt duble. Iar diferența am spus să fie direcționată spre alocațiile copiilor, învățământ, sănătate. Chiar dacă ieri a trecut un amendament de micșorare a subvențiilor oferite, suma este mai mare decât cea care s-a oferit anul trecut”, a declarat Robert Sighiartău.

Bineînțeles că nu suntem de acord ca acești bani să meargă la partide. Mai ales cu valoarea dată de Dragnea. Banii ar trebui direcționați către proiectele ce privesc copiii cu dizabilități, în sistemul educațional etc. Suma acordată partidelor este strigător la cer de mare! Pe de-o parte, avem nevoie, mai ales noi, ca partid mic, de acești bani. Dar noi suntem politicieni care ar trebui să reprezentăm cetățenii și interesele lor. Ori acești bani dați partidelor sunt ca o palmă dată cetățenilor. Celelalte partide din UE nu au așa ceva”, a explicat Cristina Iurișniți.

„Nu mi se pare normal să se dea acești bani partidelor. Mai ales că jumătate merg la PSD. Noi am susținut și vom susține în continuare această propunere ca banii să fie dați în altă parte. La fel ca și cu pensiile speciale, vrem banii să meargă în educație”, a declarat Ionuț Simionca.

CONDUCEREA – PSD și ALDE

Județul nostru are patru reprezentanți din PSD și ALDE, în Parlament. Este vorba de Ioan Deneș, Doina Pană și Daniel Suciu – PSD și Ioan Simionca – ALDE.

Nu vreau să comentez acest subiect. Dacă doriți să mă întrebați ceva legat de funcția mea de ministru al Apelor și Pădurilor, vă răspund. Dar pe acest subiect nu comentez”, a fost răspunsul lui Ioan Deneș.

„În toată Uniunea Europeană, cu excepția Maltei, activitatea partidelor politice este susținută de la bugetul de stat, pentru a se elimina dependența față de finanțarea privată și pentru a fi redus riscul de corupție din activitatea politică. Conform legii din România, partidele parlamentare sunt finanțate de la bugetul de stat în limita a maximum 0,04% din PIB. În Suedia de exemplu, este 0,09% din PIB. La ora actuală în România, acest lucru înseamnă aproximativ 86 milioane €, pe întreg anul, pentru toate partidele, bani repartizați, conform legii, în funcție de ponderea mandatelor rezultate în urma alegerilor. Comisiile reunite de Buget – Finanțe au votat diminuarea sumei. Personal, salut acest amendament și o să votez în consecință la votul final de Plen”, a explicat Doina Pană.

„Acești bani se dau prin lege. E o subvenție, o anexă a bugetului. Nu poți să anulezi subvenția. Așa se întâmplă și în alte state din UE. Subvenția reprezeintă un procentaj din PIB, e folosită pentru funcționarea partidului și pentru campaniile electorale, ca să nu se mai ia sponsorizări de la firme private. Așa e și în alte țări. Deci nu putem anula subvenția. Însă am depus un amendament de reducere a valorii acesteia. Putem cere reducerea valorii. Asta putem face”, a explicat Daniel Suciu.

„Nu vreau să mă pronunț pe o chestiune care nu e trecută încă de Parlament. Încă se află în discuții, la comisii. Părerea mea e că nu se vor da atâția bani cât cer ei. Sigur nu va fi maxim. Deci nu vreau să vin cu păreri populiste într-o chestiune care încă se află în comisii”, a declarat Ioan Simionca.

Amendamentul a trecut! Cât s-a redus din subvenții și unde se redirecționează banii:

Ieri, cei de la putere au depus un amendament de reducere a valorii subvențiilor oferite partidelor politice. Cu toate că amendamentul a trecut, valoarea rămasă e mai mare ca anul trecut. Din cele peste 400 de milioane de lei, suma stabilită inițial, s-au tăiat 140 de milioane de lei.

„S-au tăiat 140 de milioane de lei de la partide și s-a suplimentat la Ministerul Educației pentru capitolul Infrastructură – masa caldă în școli”, a explicat Daniel Suciu.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...