Primarul Ioan Turc împarte în ședința ordinară de astăzi jumătate de milion de lei bisericilor din Bistrița și cartierele aparținătoare. Analizând puțin lista constatăm că sumele cele mai mari le primesc bisericile aferente secțiilor unde Ioan Turc a obținut majoritatea voturilor la alegerile locale din iunie. Biserica din Subcetate, unde slujește preotul Viorel Creța, un apropiat al primarului Turc, primește pentru al doilea an bani pentru burlane.
În ședința ordinară de astăzi, Consiliul Local împarte jumătate de milion de lei bisericilor din municipiu și din cartierele aparținătoare. În total, cele 27 de biserici au cerut peste 9 milioane de lei, însă vor fi nevoite să se mulțumească doar cu jumătate de milion.
Cea mai mare sumă – 85.000 de lei o primește Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pentru instalațiile termice și sanitare ale centrului social-educativ „Grigore Pletosu”, care funcționează în fostul liceu de muzică, cumpărat de arhiepiscopie.
Restul bisericilor primesc sume cuprinse între 10.000 de lei și 30.000 de lei pentru lucrările și investițiile pentru care au solicitat bani de la municipalitate. Analizând puțin lista pe care o va vota Consiliul Local în ședința de astăzi ajungem la concluzia că cele mai mari sume au mers la bisericile aferente secțiilor de votare unde primarul Ioan Turc a primit majoritate de voturi.
Astfel, Parohia Sf Ioan Botezătorul de pe strada Mărășești primește 30.000 de lei pentru învelitori, burlane, jgheaburi, termoizolare, tencuieli, pardoseli, tâmplărie și vopsitorii. Parohia „Sfânta Treime” din Ștefan Cel Mare primește 15.000 de lei pentru un sistem de sonorizare, Biserica Ortodoxă „Sf Ierarh Nicolae” din Sigmir primește 20.000 de lei pentru instalații termice.
20.000 de lei primește Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Viișoara pentru pavaje și tot atâta primește Parohia „Sf Nicolae” tot din Viișoara pentru lucrări de întreținere, schelă, tencuieli, reparații zid și pardoseli. Parohia Reformată din Sărata primește și ea 15.000 de lei pentru un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.
Parohia Sf Dumitru de pe Gen. Grigore Bălan primește 20.000 de lei pentru reparații, tencuieli și termoizolări, Parohia Ortodoxă din Ghinda primește 20.000 de lei pentru împrejmuire, iar Parohia Ortodoxă din Slătinița primește 20.000 de lei pentru bănci.
Ce au în comun toate aceste biserici? Ei bine, toate sunt aferente secțiilor de votare unde Ioan Turc a obținut majoritatea voturilor.
Preotul Creța din Subcetate primește pentru al doilea an bani pentru burlane
La bisericile de mai sus se mai adaugă și cea din Subcetate, unde slujește Viorel Creța, un apropiat de-al primarului Ioan Turc. Acesta a primit 20.000 de lei pentru burlane, jgheaburi învelitoare, pardoseli, izolare termică, zugrăveli, instalații electrice.
Ironia sorții, preotul Viorel Creța a mai cerut și în 2022, aceeași sumă pentru aceiași investiție. Atunci ceruse 200.000 de lei pentru burlane, jgheaburi și zugrăveli.
În 2023, când nu a primit Viorel Creța bani, a primit de la Primăria Bistrița tatăl său, preotul Dumitru Creța, care slujește la biserica de pe Grigore Bălan. Culmea, atunci acesta ceruse bani tot pentru burlane și a primit 15.000 de lei.
Anul acesta, Dumitru Creța a primit 20.000 de lei pentru reparații tencuieli, termoizolări, în 2023 – 15.000 de lei pentru burlane, iar în 2022 -20.000 de lei pentru reparații scări, reparații trotuar.
La Biserica de pe Marasesti, lucrarile numa’ nu se mai termina! Ia faceti o verificare si intrebati pe la Macon de cate ori a luat popa materiale in contul bisericii, si acestea i-au fost livrate acasa. Si, ca el, mai sunt vreo cativa!