1.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți…

Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program…”

Statisticile se fac în funcție de diferite criterii, iar în acest an a fost prima oară când s-au luat în calcul și promoțiile anterioare. E vorba despre elevi care nu au promovat examenul de Bacalaureat acum doi-trei ani, fiind luați în calcul și la vremea respectivă, dar și acum, dublând astfel statisticile.

În topul prezentat de Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud, pe primul loc este plasat Liceul Logos, cu 8 absolvenți de clasa a XII-a, dintre care toți au promovat Bacalaureatul. Colegiul Național „Andrei Mureșanu” are o promovabilitate de 97,47%, iar Colegiul Național „Liviu Rebreanu” – 96,83%. Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud se situează pe poziția a patra, cu o promovabilitate de 94,77%. Pe locul 5 este plasat Liceul „Radu Petrescu” din Prundu-Bârgăului cu o promovabilitate de 90,70%.

Din promoția actuală, la Liceul de muzică „Tudor Jarda” au promovat 46 de elevi, din cei 47 înscriși. Instituția se poate lăuda, așadar, cu o promovabilitate de 97, 87%, chiar dacă a fost omisă din topul prezentat mai sus. 17 elevi de aici au obținut medii peste 9. 

Toți cei 25 de elevi de la secția Pedagogic din cadrul Liceului „Tudor Jarda” au promovat Bacalaureatul. Iar promovabilitatea de 100% se înregistrează, de altfel, de trei ani de zile încoace, de când există această secție la „Tudor Jarda”.

Concurență acerbă, la secția Pedagogic de la „Tudor Jarda”

Anul acesta s-au înscris 72 de elevi pe cele 28 de locuri. La Muzică au fost 32 de elevi înscriși pe 23 de locuri. Liceul nostru este pe plus. Crește și devine din ce în ce mai căutat”, a confirmat Raluca Roxana Mărginean, directoarea liceului. 

Trebuie să justific cumva comunității aceste rezultate. Părinții sunt foarte atenți la asemenea aspecte. Și la Evaluarea Națională am avut înscriși 20 de absolvenți, din care doar 2 nu au reușit să obțină peste 5. Asta înseamnă, la fel, o promovabilitate de 90%… În rest, sunt note solide. Este primul an în care avem multe note de 7, 8 și 9. Este o generație de elevi extrem de bună Acum au terminat clasa a XII-a o serie de instrumentiști și soliști la canto extraordinar de talentați”, a mai subliniat Raluca Roxana Mărginean.

Directoarea s-a referit la instrumentiști de performanță precum Alexandru Grecu, deja admis la prestigiosul conservator din Amsterdam. Dar și la Iasmina Palage, premiată non-stop la flaut sau Andreas Szilagyi, la canto – remarcat și de cei de la Kreis Musikschule Koncentus Neubranderburg, într-un workshop susținut de o profesoară din Germania. 

Avem și la Canto popular câteva eleve foarte bune și talentate, precum Cristina Belei sau Violeta Todoran. Sunt copii aflați în prim plan, care fac performanță. Dar avem nevoie și de instrumentiștii care cântă în spate, care sunt corpul unei orchestre. Și care pun serios umărul ca orchestra să sune excelent. Este minunat să numărăm copiii de 10. Dar nu avem voie să-i ignorăm pe ceilalți, cu note de 7, 8 și 9. Care au muncit și ei…”, a mai punctat Raluca Mărginean. 

Este vorba despre copii care muncesc mult peste program. Își fac temele la materiile de cultură generală, după care studiază și muzică. „Este, de asemenea, pentru prima oară când din cei 20 de elevi care au terminat gimnaziul la noi, 13 au rămas în continuare și la liceu. La canto și diverse instrumente. Până acum, din cei care terminau clasa a VIII-a, jumătate se orientau spre alte licee…”, a precizat Raluca Mărginean. 

Alte licee valoroase cu rezultate excelente, în Bistrița-Năsăud

Și la Liceul de arte „Corneliu Baba” din Bistrița, s-au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Din cei 68 absolvenți de clasa a XII-a, 25 și-au luat Bacalaureatul cu medii peste 9. Doar 7 elevi nu au reușit să ia nota de trecere, înainte de contestații, 3 fiind absenți.

Colegiul Național „Petru Rareș” a obținut, de asemenea, rezultate impresionante: din cei 186 absolvenți, 159 și-au luat Bacalaureatul, 2 nu s-au prezentat la examen iar un candidat a fost eliminat. 125 de candidați au obținut aici media peste 7.35.

Liceul „Solomon Haliță” din Sângeorz-Băi a avut 130 de absolvenți de clasa a XII-a, dintre care 106 au promovat Bacalaureatul. 23 de elevi au obținut medii peste 9 aici. 24 de elevi au fost notați cu medii sub 6, înainte de contestații.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...