Începând din 2017, pe 10 octombrie se celebrează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești pentru a încuraja producţia agroalimentară naţională, produsele autohtone de calitate, îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse locale tradiţionale.
Acesta este și scopul campaniei organizate de Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean și al autorităților locale, care se va desfășura după următorul program:
* 10 – 12 octombrie 2018: Campanie de promovare în unități de învățământ din județul Bistrița-Năsăud
Campania presupune promovarea produselor locale naturale – realizate după rețete sau prin metode tradiționale, din ingrediente naturale și împărtășirea de exemple de bune practici – mici afaceri locale în domeniul agroalimentar. Acțiunile din cadrul campaniei sunt adaptate scopului și categoriilor de elevi cărora se adresează.
Astfel, pentru elevii de gimnaziu ele se vor axa, mai degrabă, pe un stil de viață sănătos și importanța consumului de produse locale, pe când, pentru elevii de liceu, pe încurajarea dezvoltării unei cariere/ mici afaceri în domeniul agroalimentar pentru care îi pregătesc școlile la care învață. Cotu Ioan Grigore (produse apicole), Gelateria Aniela (înghețată artizanală), Ioan Simionca (Legume de Monor), Costi Bucnaru (bunătăți din Pasul Tihuța), Grigore Creța (brânzeturi de la poalele Munților Călimani), Saveta Ban (cuptorul de altădată), Dinu Pleșa (uleiuri presate la rece), Bodiu Florentin (coșul cu legume de Dumitra), sunt cei care, alături de organizatori, vor da un imbold copiilor și tinerilor în susținerea economiei locale, iar Liceul Tehnologic Agricol Beclean va face din prezentarea produselor proprii o adevărată sărbătoare locală.
* 13 octombrie 2018, Piața Centrală Bistrița – Târgul de produse agroalimentare „Produs în Bistrița-Năsăud”, într-o ediție specială.
Aceste evenimente urmează participării oficiale a Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud“ la Târgul Produs de România de la Cluj și la Târgul meșteșugăresc din cardul Festivalului „Simfonii de toamnă” Târgu Mureș, de la sfârșitul săptămânii trecute și completează, în mod armonios, agenda anului 2018, una bogată în participări naționale și internaționale.
10 Octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti
Program activități
Miercuri, 10 octombrie 2018:
- ora 11:00 – Școala Gimnazială nr. 4 – Produse apicole – Cotu Ioan Grigore; Înghețată artizanală – Gelateria Aniela;
- ora 13:00 – Liceul Tehnologic Agricol Bistrița – Legume de Monor – Ioan Simionca; Brânzeturi de la poalele Munților Călimani – Grigore Creța; Înghețată artizanală – Gelateria Aniela; Bunătăți din Pasul Tihuța – Costi Bucnaru
Joi, 11 octombrie 2018:
- ora 10:00 – Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Bistrița – Coșul cu legume de Dumitra – Bodiu Florentin; Înghețată artizanală – Gelateria Aniela;
- ora 12:00 – Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud – Cuptorul de altădată – Saveta Ban; Uleiuri presate la rece – Dinu Pleșa
Vineri, 12 octombrie 2018:
- ora 12:00 – Liceul Tehnologic Agricol Beclean – Sărbătoarea produselor agricole – prezentare de produse agricole din producția proprie
Sâmbătă, 13 octombrie 2018 – Târgul de produse agroalimentare Produs în Bistrița-Năsăud – Piața Centrală Bistrița