-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

AVERTISMENT: O mare catastrofă, finanțată cu sume mari de Comisia Europeană!

Aproape 100 de atașați de mediu cu statut de diplomați din Uniunea Europeană se vor întâlni în 2 și 3 mai la Bistrița pentru a afla despre proiectele de mediu ale județului.

Asociația BISTRIȚA CIVICĂ are un mesaj pentru Biroul din România al Comisei Europene referitor la reuniunea atașaților de mediu, membrii asociației fiind convinși că „se încearcă o „ambalare” frumoasă a situației protecției mediului la Bistrița și în județul Bistrița-Năsăud.

Punctul principal al reuniunii este vizitarea „Via Transilvanica”, un proiect al Asociației Tășuleasa Social, pentru promovarea turismului ecologic. Nu s-a amintit nimic despre proiectul Sistem integrat de colectare, transport și depozitare a deșeurilor –  finanțat cu sume foarte mari de către Comisia Europeană, proiect care este o mare catastrofă”, subliniază cei de la Bistrița Civică.

Containerele de colectare a deșeurilor din localități sunt focare de infecție, nu se colectează selectiv, iar rampa de depozitare a deșeurilor din satul Tărpiu este necorespunzătoare, deșeurile nu se mai depozitează acolo, nu se face aproape nimic pentru selectare – avertizează cei de la Asociația Bistrița Civică.

Fără vizite la Colibița și în Munții Rodnei?

În informările de anul trecut despre această reuniune, se amintea despre vizite la Colibița (stațiune de interes local unde s-au descoperit anul acesta mari probleme de protecție a mediului, deversarea apelor uzate de la pensiuni direct în lac) sau Parcul Național Munții Rodnei. Ultima informare cu privire la reuniune nu mai pomenește despre aceste vizite…”, au mai remacat voluntarii Bistrița Civică.

Tot ei subliniază că este în faza de contractare un alt proiect controversat: reabilitarea barajului Colibița și regularizarea râului Bistrița până la confluența cu râul Șieu. „Specialiștii în probleme de mediu susțin că proiectul este greșit conceput și va avea ca rezultat distrugerea biodiversității pe râul Bistrița!” 

În Bistrița s-au tăiat circa 1000 de arbori în ultimii 10 ani! Fenomenul continuă

Bistrița Civică atrage atenția asupra unui alt proiect foarte necesar orașului – Amenajarea pădurii Codrișor și a malurilor râului Bistrița ca zonă de agrement.  Proiectul este blocat de aproape 10 ani.

Participanții la reuniune vor vedea de la geamurile hotelului pădurea Codrișor pe care ar putea s-o viziteze într-o plimbare de 30-45 minute – pentru a se convinge ce „dar” de la natură avem la aproape 500 de metri de centrul orașului – un dar pe care nici nu ne sinchisim să-l valorificăm la adevărata valoare.

Mai mult, la inițiativa actualului primar, în Planul urbanistic general al municipiului Bistrița, traseul variantei ocolitoare a orașului – al centurii – traversează chiar această pădure, proiect care a primit aviz de mediu. Iar problemele care ar merita să ajungă la atașații de mediu nu se opresc aici.

Credem că în formatul reuniunii era bine să se prevadă și o întâlnire cu asociațiile ce promovează protecția mediului să afle și din alte surse situația reală, nu numai ceea ce le pregătesc autoritățile. Nu știm dacă se mai poate face ceva în acest moment, dar am sugera să se aloce măcar o oră pentru dialogul cu ONG-urile”, solicită cei de la Bistrița Civică.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...