-1.2 C
Bistrița
sâmbătă, ianuarie 4, 2025

Aventura în lumea muzicii a lui Ioan Mureșan, telcianul autodidact care a învățat singur să cânte la instrumente și conduce fanfare de copii de 18 ani

Telcianul Ioan Mureșan și-a descoperit pasiunea pentru muzică în copilărie și a reușit să învețe singur să cânte la mai multe instrumente. Pasiunea pentru muzică o și transmite mai departe, coordonând de nu mai puțin de 18 ani fanfare de copii, la Telciu.

Are 68 de ani, este din Telciu și de 18 ani se dedică trup și suflet fanfarei de copii a comunei. Este povestea lui Ioan Mureșan. Fascinat de muzică și instrumente încă din copilărie, Ioan Mureșan a învățat singur să cânte la mai multe instrumente, după ce le-a studiat intens.

În 2006, la 50 de ani, a primit un telefon neașteptat: directorul școlii din Telciu l-a rugat să refacă fanfara locală, un proiect abandonat după Revoluție. Prima fanfară din Telciu fusese înființată în 1936 de preotul Grigore Pop, cu ajutorul unui subofițer de armată, însă această tradiție s-a pierdut până la acel moment:

„Am acceptat cu bucurie, dar și cu emoție. Nu mă gândeam că vom ajunge să fim recunoscuți pe plan național. Mă așteptam să fie doar un proiect mic, local”, spune Ioan Mureșan, pentru Bistrițeanul.ro.

Astăzi, fanfara condusă de Ioan numără 15 copii cu vârste între 10 și 18 ani. În fiecare an, elevii care ajung la vârsta majoratului părăsesc formația pentru a-și croi drumul în viață, iar Ioan Mureșan începe pregătirea unei noi generații de tineri muzicieni,

„Am învățat fiecare instrument pentru a putea să-i învăț pe copii. Și, chiar dacă nu sunt condiții ideale, bucuria lor mă motivează să continui”, completează coordonatorul fanfarei de copii de la Telciu.

Instrumentele sunt întreținute și recondiționate din donații

Ioan face toate acestea din pasiune, fără a primi vreo recompensă financiară pentru eforturile sale. Mai mult, instrumentele sunt întreținute și recondiționate din donații și sponsorizări, colectate printr-o asociație creată special pentru acest proiect: „Banii primiți îi alocăm doar pentru întreținerea instrumentelor și pentru transportul la spectacole. Nu sunt fonduri suficiente, dar ne descurcăm.”

Telcianul a reușit și să le ofere copiilor din localitate posibilitatea să vadă diferite zone ale țării, cu ocazia deplasărilor la spectacole.

„Îi duc la mare în fiecare an. Unii au văzut marea pentru prima dată cu mine. Nu vă pot descrie sentimentul pe care l-am avut când i-am auzit spunând: “Uite marea, ce frumoasă e!”, spune Ioan.

Unii dintre foștii „elevi” și-au dus pasiunea mai departe și s-au alăturat fanfarelor profesionale din cadrul armatei.

„Doar unul dacă ajungea să profeseze, era de ajuns să știu că am făcut ceva bine. Cu cât sunt mai mulți, bucuria e și mai mare”, susține cu mândrie telcianul.

Momentul de cotitură pentru fanfara copiilor din Telciu a fost în 2016, când au participat la o tabără organizată de Palatul Copiilor din Târgu Mureș: “Acolo au venit copii din toată țara. După ce au văzut de ce suntem capabili, am început să fim invitați la festivaluri peste tot.”

De atunci, fanfara a devenit un simbol al comunei, participând la ceremonii solemne, festivaluri și chiar înmormântări, păstrând astfel o tradiție locală.

Membrii fanfarei au uniforme tradiționale primite din Olanda

Uniformele tradiționale, primite din Olanda, și costumele populare completează farmecul spectacolelor lor. Fanfara din Telciu a obținut peste 100 de diplome și trofee la diferite evenimente culturale. În ciuda eforturilor și a timpului investit, Ioan Mureșan nu a găsit încă pe cineva dispus să ducă mai departe această tradiție:

„Oamenii nu mai fac lucruri din dragoste, fără să fie stimulați financiar. Deci nu știu ce viitor va avea acest proiect când eu nu voi mai fi.”

Totuși, Ioan este mulțumit că, la auzul cuvântului „fanfara,” oamenii se gândesc imediat la Telciu. De sărbători, foștii și actualii elevi îl colindă, iar legătura dintre generații rămâne puternică.

 

Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan este studentă în anul întâi la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism și la Facultatea de Istorie si Filosofie, specializarea Studii de securitate - la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă, disponibile la Sanovil, Fan Courier, RCB Electro și GB Instaplan

Noi coluri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, unde este nevoie de un asistent / tehnician Radiologie. GB Instaplan Bistrița caută electricieni, sudori, lăcătuși mecanici. Se fac angajări la MasterFoam, Fan Courier și brutăria Delice Pan. 

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: