Mai multe persoane din țară care făceau parte dintr-un grup infracțional organizat au fost reținute de polițiști după ce oamenii legii au găsit o fabrică de țigări, pachete întregi cu țigarete, droguri și sume de bani. Au fost făcute percheziții și în Bistrița-Năsăud.
Polițiștii DIICOT și din alte direcții, inclusiv cei de frontieră, au efectuat 20 percheziții domiciliare pe raza județelor Ilfov, Iași, Suceava, Botoșani și Bistrița-Năsăud în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, specializat în fabricarea de țigări cu care făceau contrabandă, dar și trafic de droguri.
Românii lucrau împreună cu alte persoane din Ucraina încă din 2020, iar tutunul și drogurile erau trecute prin vama de la Sighetu Marmației. Fabrica de țigări, clandestină, avea sediul la Iași.
Au fost găsite de 1,5 tone de tutun pregătit pentru prelucrare, 2.319.000 de țigări netimbrate, 10.000 de țigarete vrac, 227 de cutii conținând cartoane, două cutii cu pulbere de tutun, rezultată din procesul de producție, 123 de bucăți carton din interiorul pachetului, 359 de role de hârtie și 364 de bucăți folie transparentă de 12 cm.
Polițiștii au mai găsit și 480 de baxuri a câte 80 cartușe fiecare bax, adică de 384.000 de pachete de țigări, reprezentând 7.680.000 țigarete. Alături au găsit și 7,5 kilograme de cannabis.
„În cauză, s-a reținut că, în cursul anului 2020, pe teritoriul României s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, compus din cetățeni români și ucrainieni, specializat în activități de producere clandestină de țigarete. În acest scop, membrii grupului au înființat pe raza județului Iași o fabrică de producere de țigarete, sub diferite mărci de producător bine cotate, dotată cu o linie de producție foarte performantă și cu un nivel ridicat de calitate a țigaretelor rezultate.
Tutunul necesar prelucrării și producerii țigaretelor contrafăcute era introdus în țară de către membrii grupului sub aparența realizării unor tranzite, având ca destinație finală beneficiari din Ucraina. În realitate, tutunul era transportat și depozitat în incinta fabricii clandestine din județul Iași, iar tranzitele erau ulterior închise fictiv.
În procesul de realizare a țigaretelor contrafăcute, membrii grupării aduceau în România grupuri de cetățeni ucrainieni, care erau cazați în incinta fabricii clandestine, iar după finalizarea procesului de producție aceștia se întorceau în Ucraina.
Cantitățile de țigări astfel contrafăcute erau ambalate și comercializate en-gros către diferiți clienți ai grupării”, informează DIICOT.