Aurelia Dan, inspectorul școlar general ISJ BN, a transmis câteva gânduri, la finalul concursului de directori / directori adjuncți în școlile din județ.
Concursul s-a desfășurat în perioada septembrie-decembrie 2021, conform unei metodologii și proceduri elaborate de Ministerul Educației.
Comisia națională din cadrul Ministerului Educației a urmărit implementarea acestora.
„În limitele acestor normative am organizat și desfășurat un concurs corect, cu șanse egale pentru toți participanții. Așa cum l-am anunțat încă de la preluarea mandatului, de altfel.
Cunosc sistemul, îmi respect colegii și nu aș fi cedat nici unei presiuni politice sau de altă natură. Chiar și mediul de afaceri, implicat în procesul de evaluare a confirmat obiectivitatea concursului.
Feedbackul primit din partea acestora și a reprezentanților comunității locale confirmă importanța acestui concurs, pentru stabilitatea sistemului educațional”, as explicat prof. dr. Aurelia Dan.
Se putea și mai bine…
„Dacă se putea mai bine? Cu siguranță.
Din orice experiență învățăm ceva. Lectiile învățate vor fi ale noastre, ale tuturor celor împlicati în proces. Ministerul Educației a și anunțat în ultima videoconferință cu inspectorii generali faptul că noua metodologie de concurs va avea ca punct de plecare aceste lecții învățate.
De altfel, încă de la începutul anului următor se intenționează organizarea unui nou concurs pentru funcțiile rămase vacante”, a mai spus inspectorul școlar general.
Ar fi promovat concursul, dacă nu făceau contestație…
Au fost depuse 11 contestații la proba de interviu. Din păcate, acestea au fost respinse. „Unii candidați erau admiși înainte de contestatii. Poate că și dreptul de a contesta trebuie exercitat cu mai multă prudență.
Există posibilitatea ca nota obținută la reevaluare să fie mai mică decât cea obținută inițial. Nota finala rămâne cea de la contestații, pentru că asta specifică metodologia”, a subliniat Aurelia Dan.
Candidații declarați admiși în urma concursului, exprimându-și opțiunea pentru o funcție de director / director adjunct vor semna un contract de management cu ISJ și autoritatea locala. Durata contractului este de 4 ani.
În cazul unităților de învățământ ale căror funcții sunt încă vacante – directorii vor fi numiți prin detașare în interesul învățământului, până la organizarea unui nou concurs, a mai explicat prof. dr. Aurelia Dan.
„În privința numirii, menționez ca au prioritate candidații care au promovat concursul, dar nu au obținut nicio funcție. Au fost mai mulți candidați pentru aceeași funcție care au promovat.
În situația în care aceștia nu-și vor manifesta interesul pentru nici una dintre funcțiile rămase vacante, vom avea în vedere principiul continuității, dar și alte criterii specifice, după caz. Aș include aici, de pildă, și colaborarea între director, director adjunct.
Le mulțumesc colegilor mei din ISJ, Camerei de Comerț Bistrița-Năsăud, mediului de afaceri și autorităților publice locale pentru sprijinul acordat în organizarea acestui concurs”, a conchis inspectorul școlar general Aurelia Dan.
Era o școală în Lușca.
Acuma s-a desființat,
Și era Liviu, cu pușca,
În Lușca, după vânat.
Cicera, vârful Blăgoaia
Liviu le știa pe de rost.
Întoarceți repede foaia
Ca să citiți cum a fost.
Astfel în Ion, Sărăcuța
N-avea biserică-n sat,
Iar sașii de la Săscuța
Pe sărăcuți i-au ajutat.
Lușca – nume de floare,
De clopoțel alb cu brâu,
Școala zidește valoare,
Aici sau dincolo de râu.
Lușca n-are azi școală.
În loc, un steag tricolor.
Lușca – gingașa petală,
Satul de care mi-e dor!