Existența viperelor în Colibița nu e o noutate. Doar că acestea au ieșit „din hibernare” de curând și au pornit la plimbare. Ce trebuie să faceți dacă vă întâlniți cu un astfel de exemplar:
Zilele trecute, un bistrițean a surprins o viperă, în zona Colibița, care traversa liniștită drumul.
„Aș vrea să se anunțe că viperele au ieșit din hibernare. Una, de exemplu, trecea drumul public spre cabanele din partea de jos, către lac, la Colibița, mai sus de Fisherman. Am oprit mașina brusc, să văd ce e, mai exact. Și mă mirasem că era așa aproape și că își vedea de drum liniștită”, ne-a scris Cătălin Ioniță, un fost crescător de vipere.
Conform acestuia, în ultimii trei ani s-ar fi observat o creștere a numărului de vipere din zona Colibița.
„Recomand prudență și îmbrăcăminte adecvată. Chiar și prin zonele cu localități! A se lua atenție și spre cei care au copii mici, să fie prudenți și să nu-i lase din ochi!”, sfătuiește bistrițeanul.
Cei de la Salvamont susțin că existența viperelor nu este o noutate. Mai mult, acestea nu atacă dacă nu sunt provocate, și mușcătura celor mai multe dintre ele nu este periculoasă.
„Din totdeauna au existat vipere în zona Colibița. Nu e ceva nou acest lucru. Oricum, vipera care este la noi nu atacă din senin, ca și altele. Aceasta atacă doar dacă e amenințată, pentru a se apăra. Dacă o lași în pace, pleacă liniștită. Plus că majoritatea acestor vipere au acea mușcătură uscată. Fără venin. Doar viperele tinere, care nu știu încă să se controleze, aruncă și venin. În rest, nu sunt periculoase. Dacă le lași în pace.”, a asigurat salvamontistul Mircea Baciu.
Totuși, dacă sunteți mușcați de vipere, trebuie să știți că la UPU Bistrița există antiviperin și stocul se actualizează periodic.