4.4 C
Bistrița
marți, decembrie 24, 2024

ATENȚIE, turiști! Pericol mare de avalanșe în Munții Rodnei și Călimani

Depunerile mari de zăpadă din ultima perioadă în Munții Rodnei și Călimani duc la avalanșe, iar specialiștii ne avertizează să nu ne aventurăm. La peste 1800 de metri, riscul de avalanșă a ajuns la 4 din 5.

În anumite zone din cele două formațiuni montane, zăpada depusă are 40-60 de centimetri, iar troienele depășesc 1-2 metri. La altitudinea de peste 1800 de metri, gradul de risc de avalanșă a crescut la 4 din 5, iar sub 1800 de metri este de 3.

  • Munții Rodnei

Conform buletinului nivologic pus la dispoziție de Meteo România, la peste 1800 metri, stratul de zăpadă din partea superioară continuă să aibă rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale și depășește pe alocuri 30-40 centimetri, fiind depus peste un alt strat cu rezistență redusă. Pe văi și în zonele adăpostite, troienele depășesc 1-2 metri. În zona crestelor sunt formate cornișe și numeroase plăci de vânt. Stratul vechi de zăpadă, din profunzime, este compactat și întărit.

  • Munții Călimani-Bistriței

Munții Călimani sunt și ei periculoși, iar gradul de risc de avalanșă este ridicat, adică nivelul 4. La altitudinile de sub 1800 de metri, riscul rămâne la 3 din 5. Avalanșele care se pot produce sunt de dimensiuni medii și mari, vântul va fi puternic, iar depunerile de zăpadă sunt în continuare însemnate. Stratul de la suprafață, depus în ultimele zile, depășește local 50-60 de centimetri în masivele Călimani și Bistriței. Pe văi și în locurile adăpostite s-au format depozite mari de zăpadă, ce depășesc pe alocuri 1-2 metri. Vântul puternic din zilele precedente a creat plăci de vânt consistente, mai ales în apropierea crestelor. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari.

„Având în vedere cantitățile mari de zăpadă depuse în ultimele zile în zona montană, pe pantele suficient de înclinate și pe văile adăpostite, unde sunt acumulări mai consistente, se pot declanșa avalanșe mici și medii, prin alunecarea zăpezii proaspăt depuse peste stratul vechi și compact sau prin ruperea și alunecarea unor plăci de vânt formate în apropierea crestelor.

Rugăm turiștii să fie echipați corespunzător sezonului rece și să abordeze cu maximă prudență traseele montane, în special cele la altitudine mare”, a transmis Serviciul Public Salvamont Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...