„Am amenajat aici, în cetatea Rodnei, un mic atelier în care confecționăm soldăței din plută. Ca să fim în ton cu evenimentele de aici, i-am numit soldăței medievali. Ideea mi-a venit spontan, cum ni se năzare orice idee…”, ne-a explicat cu mândrie meșterul Sorin Tisa.
Înarmat cu nuci negre, descoperite în parcul din Bistrița, meșterul Sorin Tisa este de găsit în acest week-end la Rodna. Aici și-a amenajat un atelier de confecționat jucării.
„Din nucile negre ies mai multe lucruri. Și pandantive, dacă se taie nuca în felii, dar și sfeșnice sau capete de soldăței…”, ne-a explicat meșterul Sorin Tisa. Este cel care se ocupă, între altele, și de muzeul feroviar deschis în incinta Gării Bistrița.
Sorin Tisa este unul dintre invitații evenimentului Porți Medievale Deschise în Cetatea Rodnei.
„Corpul soldățeilor este confecționat din dopuri de plută. Pe unele meșterul Sorin Tisa le-a cumpărat. Pe altele – le-a cules de pe pietonal, după noaptea de Revelion. „Sunt dopuri de șampanie culese de pe pietonal. Am adus la Rodna o pungă plină, ca să le arăt copiilor. Folosesc tot felul de lucrușoare mici, așchii de lemn, scobitori sau bețișoare de grătare, ghinde sau coji de fistic”, ne-a mărturisit Sorin Tisa.
Durează câteva ore bune să compui toate obiectele într-un soldățel, dar Sorin Tisa nu pare obosit. „Când faci ce îți place, zboară timpul de nici nu apuci să respiri”, subliniază meșterul. Cine dorește să achiziționeze din minunățiile meșterului Sorin Tisa nu trebuie decât să-l contacteze pe Facebook – AICI.
Porțile Medievale Deschise în cetatea Rodnei au inclus și un atelier de reconstituire istorică cu Paladinii de Terra Medies:
Copiii au fost atrași ca un magnet și de modelajul în lut. Elevii Liceului de Arte Corneliu Baba, voluntari Europe Direct Bistrița-Năsăud, le-au oferit celor interesați bucăți de lut și i-au ajutat să modeleze piese de șah care să pună în valoare patrimoniul cultural local.
De la ora 18.00, Cetatea Rodnei va fi animată de o șezătoare de muzicală tradițională. Este coordonată de Centrul Județean pentru Cultură.
La eveniment participă Grupul Folcloric „Glanetașul” din Agrieș (Târlișua), coordonator artistic Floarea Pop. Rapsozi în recital sunt Teodora Purja, Eugenia Horoba, Aurica Bozga, Teodor Burzo, Ionică Moldovan, Ioan Șorecău, Taraful Tradițional „PĂUNIȚA” din Sângeorz-Băi, conducerea muzicală: Dănuț Gabor Poleac.
Foarte frumos, in sfarsit e promovata si Cetatea Rodna