-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Asociația ONG Ținutul Haiducilor Tîrlișua, o șansă pentru satul românesc și valea Țiblesului!

Bună ziua din Ținutul Haiducilor Tîrlișua!

În luna decembrie 2018, în an centenar, a fost înființată Asociația ONG Ținutul Haiducilor Tîrlișua, o asociație formată din tineri voluntari, idealiști, vizionari, cu bune intenții, care doresc o schimbare în bine pentru traiul din mediul rural, creând locuri de muncă pentru a descuraja depopularea și dispariția satului românesc tradițional. Tineri îndrăzneți care arată că perseverența, seriozitatea, adaptarea la cerințele actuale și perfecționarea sunt cheile succesului.

Suntem Asociația Ținutul Haiducilor Tîrlișua care se ocupă cu dezvoltarea turismului pe toată Valea Țibleșului, în special turismul montan. Activitățile se desfășoară sub formă de proiecte. Dorim stabilirea de contacte și parteneriate cu investitori în vederea dezvoltării unei adevărate punți de oportunități comune pentru sustenabilitatea și consolidarea proiectelor curente. Susținătorii noștri vor fi privilegiați, vor face parte din comitetul de înmânare a diferitelor premii, iar de fiecare dată când ne vor vizita, o să îi întâmpinăm cu produse tradiționale din zona noastră în semn de respect pentru solidaritatea avută față de noi. Societățile acestora vor fi afișate pe panourile de premiere la evenimentele organizate. În timpul vacanței de vară am gândit un program de tabără montană, prin care copiii sponsorilor să fie găzduiți în comuna noastră, iar în acest timp aceștia vor lua parte la diferite activități de dezvoltare și adaptare la condiții montane.

În cadrul programului vor exista numeroase activități recreative, cum ar fi: plimbări și drumeții pe munte cu ATV-ulsau plimbări relaxante cu caii (echitație și tratamente), antrenamente cu haiducii din cadrul asociației, concursuri de tras cu arcul și multe alte sporturi medievale. Vom avea și ateliere de meșteșugărit unde tinerii pot fi inițiați sau chiar calificați în aceste domenii. Dorim să organizăm întâlniri motivaționale și educative benefice dezvoltării personale.

Propunere tradițională pentru haiduci: Cu ocazia sărbătorilor religioase, să îmbrăcăm portul tradițional străvechi, iar mersul spre biserică să fie unul scos din basmele strămoșești, autentic haiducesc în șaua calului. Toți tinerii care facem parte din asociație să urmăm un ritual în care să fim binecuvântați de preot și să depunem un jurământ haiducesc, prin care vom promite dedicare și implicare desăvârșită în dezvoltarea armonioasă a zonei. Ne-am propus să facilităm dezvoltarea, să ajutăm localnicii în așa fel încât fiecare persoană din comună care dorește, să își poată amenaja o parte din locuința proprie pentru închirierea și găzduirea turiștilor, acest fapt aducându-le un venit suplimentar, totodată încurajând agroturismul.

Referitor la păstrarea tradițiilor, vom sărbatori anual așa cum se cuvine fiecare eveniment important, precum: Sărbătorile religioase, Ziua Națională a României, sau cinstirea scriitorului Liviu Rebreanu, născut în Târlișua.

Nu vom uita nici de activitățile specifice locului, cum ar fi: Măsurișul Oilor, Festivalurile Tradiționale sau Întâlnire cu Fiii Satului risipiți în toate cele patru zări ale lumii. De asemenea, ne propunem ca obișnuitele zile ale comunei să fie organizate în fiecare weekend din luna august, prin concerte cu artiști renumiți și diverse concursuri și campionate care să atragă cât mai mulți oaspeți pasionați de frumoasele tradiții ale comunei Târlișua. Asociația se va ocupa de organizarea fiecărui eveniment ce va avea loc în comună, pentru ca rezultatele să fie mereu surprinzătoare, de poveste!!!

ACȚIUNI ÎN CADRUL ASOCIAȚIEI:

  • Organizarea de cursuri IT, Formator, Antreprenor, Contabil, Electrician, Sudor, Mecanic, Croitor, Instalator etc. Persoanele care vor promova aceste cursuri vor primi o diplomă recunoscută la nivel internațional, totodată, oferindu-le un loc de muncă și șansa să ne ajute în toate etapele premergătoare în depunerea proiectelor din cadrul Fondurilor Guvernamentale cât și Europene.

 

  • O altă acțiune este aceea de a înființa asociația proprietarilor de păduri din comuna Târlișua, acest fapt conducând ulterior la instituirea propriului Ocol Silvic care va fi în folosul localnicilor, iar taxele de pază și întreținere să fie cât mai reduse. Totodată, vom încuraja regenerarea și reîmpădurirea.

 

  • De asemenea, se dorește ca acțiune socială, refacerea și recondiționarea cimitirelor din perimetrul comunei.

 

  • Acțiune ECO: dorim ca în fiecare primăvară ceata haiducească, administrația publică locală și locuitorii comunei să efectueze un proces de ecologizare și curățare a șanțurilor și a cursurilor de apă, până ce localnicii vor înțelege că trebuie să fie mai responsabili în acest sens. Această problemă este la nivel de țară, iar noi vom începe schimbarea din Târlișua, tocmai din
    „locul unde se agață harta în cui”.

PROIECTE: TURISM / DEZVOLTARE

AXA 1

  • Un proiect de mare interes vizat în cadrul asociației este construirea unui Complex Turistic care să ofere servicii de cazare, sală pentru organizarea evenimentelor, restaurant, centru SPA cu priveliște panoramică prin pereți de sticlă astfel ca turiștii să poată admira peisajul montan din jacuzzi, saună, piscină sau din sala de fitness, oferind o senzație de relaxare divină. De asemenea dorim și realizarea unei zone de CAMPING, dotată cu toate utilitățile necesare pentru a putea primi turiștii ce străbat lumea cu rulotele.

AXA 2

  • Amenajarea unui „drum / traseu turistic” pe drumuri de hotar, deja existente, care să străbată colinele dealurilor până-n vârful muntelui.
    Acest traseu să fie înregistrat într-o bază de date GOOGLE pentru a fi la dispoziția turiștilor străini, pasionaților de drumeții și aventură. Dorim și construirea mai multor foișoare, leagăne, locuri pentru ancorarea hamacelor unde călătorii să poată poposi și admira peisajele pitorești.

AXA 3

  • Vom readuce comuna Târlișua pe harta culturii, acesta fiind plaiul care l-a dat lumii pe marele prozator, scriitor și academician Liviu Rebreanu. Ne luăm angajamentul ca în următorii ani, în parteneriat cu administrația publică locală, să construim Casa Memorială a scriitorului.

AXA 4

  • Vom înființa la nivel de comună o rezervație cu animale sălbatice, specifice zonei noastre. În paralel cu această rezervație, va exista o mică herghelie, unde turiștii pot lua lecții de echitație (terapie pentru persoanele cu diferite probleme de sănătate).

AXA 5

  • Intenționăm să dezvoltăm la nivel local o COOPERATIVĂ care să dispună de un Abator Mobil și un centru pentru colectarea lânii și a pieilor. Toți fermierii Văii Țibleș (comunele Târlișua, Spermezeu și Căian ) vor putea să își vândă produsele rezultate în urma muncii lor, la un preț mai mare (unul real) și astfel să dăm ocazia dezvoltării de Grupuri de Producători cu profil agricol. Cooperativa va avea și un segment de procesare materii prime în produse finite și promovarea acestora în marile lanțuri de magazine.

AXA 6

  • Vom dezvolta microîntreprinderi la nivelul comunei și vom încuraja investitorii străini și români să deschidă puncte de lucru.

PROIECTE SOCIALE:

SOCIAL 1

  • Înființarea unui centru pentru copiii orfani unde să fie îngrijiți, educați, oferindu-li-se șansa de a crește într-un mediu liniștit, asemănător celui familial, în așa fel încât să prindă bune principii și moravuri, devenind la maturitate oameni cu caracter frumos și bine integrați în societate.

SOCIAL 2

  • Înființarea unui centru pentru reabilitarea și dezintoxicarea adolescenților vulnerabili din țară cât și din străinătate, creând parteneriate cu statele membre ale Uniunii Europene, oferind cele mai moderne și utile servicii pentru tratarea și prevenirea acestor adolescenți de a cădea din nou în patima drogurilor, alcoolului, jocurilor de noroc și a altor fapte negative care săvârșite ar putea să îi ducă într-o zi spre detenție.
    Sedimentându-li-se pe durata șederii în centru, moduri de viață liniștite, controlarea comportamentului, gestionarea diferitelor situații tensionate, chiar și calificarea în diferite domenii de muncă sau artistice, care să conducă la reintegrarea socială a acestora.

SOCIAL 3

  • Asociația TINUTUL HAIDUCILOR TÎRLIȘUA își propune CONCESIONAREA azilului de bătrâni din localitate, reformarea și reorganizarea acestuia, realizarea de contracte cu case de pensii și centre de bătrâni atât din țară cât și din străinătate, pentru o mai bună funcționare, în așa fel încât să li se ofere atât angajaților cât și bătrânilor condiții demne, asemănătoare cu cele a altor state bine dezvoltate din U.E.

ASOCIAȚIA ȚINUTUL HAIDUCILOR TÎRLIȘUA dorește dezvoltarea întregii Văi a Țibleșului la scară largă, tratând totul cu seriozitate, oferind oportunități și sprijin, potențial turistic și tradiție. Proiectele asociației sunt de mare anvergură și pot fi realizate numai cu ajutorul și implicarea tuturor oamenilor de bine.

Proiectele noastre vor crea zeci de locuri de muncă bine plătite, aici pe plan local. Astfel încât locuitorii să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate pentru un salariu mai bun, să nu mai vedem părinți ce își plâng dorul copiilor și a familiilor de la mii de kilometri distanță doar pentru „un amărât de trai mai bun “.

Sunt sute de mii de EURO care se alocă pentru astfel de proiecte sociale, care nu sunt accesate (de țara noastră). În cadrul unui singur astfel de proiect pot fi create până la 30 de locuri de muncă cu salarii de peste 3.000 lei lunar

CINE POATE SĂ SUSȚINĂ PROIECTELE ASOCIAȚIEI?

  • Companiile mari plătitoare de impozit pe PROFIT pot redirecționa / sponsoriza o asociație de tip ONG cu până la 20% din impozitul pe PROFIT datorat statului anual. Chiar dacă firma face o sponsorizare dublă sau triplă decât limitele permise de 20% pe anul curent, asta nu reprezintă o problemă deoarece diferența se va transmite pentru următorii 7 ani consecutivi sub forma unui „credit fiscal” până ce acesta va fi dedus complet și va dispărea integral.
    Sponsorizarea trebuie să fie înregistrată în contabilitate înainte de sfârșitul anului pentru care se face plata impozitului.
    Redirecționarea / Sponsorizarea se face prin CONTRACT DE SPONSORIZARE.

 

  • Microîntreprinderile sunt firmele mai mici, cu VENITURI de până într-un milion de Euro. Și acestea pot redirecționa / sponsoriza o asociație de tip ONG cu până la 20% din impozitul pe VENIT.
    Redirecționarea se face prin CONTRACT DE SPONSORIZARE.
    Microîntreprinderile (firmele ) au obligația de a depune și Formularul 107.

 

  • PFA-urile și ele pot redirecționa sume către un ONG. Trebuie doar să specifice în DECLARAȚIA UNICĂ, către ce ONG merge donația.
  • Salariații și Pensionarii pot dona / redirecționa 2% din impozitul pe VENIT către o asociație de tip ONG completând:
    • FORMULARUL 230
    • GDPR (acordul privind protecția datelor)

Aceste documente le poate depune fiecare salariat sau pensionar la ANAF, sau le poate trimite prin Poșta Recomandată la adresa ONG-ului TINUTUL HAIDUCILOR TÎRLIȘUA până la data de 10/03/2020.

Comuna Târlișua, Nr. 337
Jud. Bistrița- Năsăud
Odată colectate și centralizate un reprezentant al ONG-ului le depune pe toate odată la ANAF.

  • Ne propunem să organizăm trimestrial pe parcursul anului fiscal CONCURSURI online cu premii, premii surpriză și premii onorifice ce constă în: accesorii, gadgeturi, produse tradiționale și pachete de vacanțe turistice.

Pentru detalii ÎNSCRIERE și PARTICIPARE:

  • Dați LIKE / SHARE paginii de Facebook TINUTUL HAIDUCILOR TÎRLIȘUA, loc unde se afișează activitățile și concursurile pe care le organizăm.
  • Cei mai activi concurenți care aduc cele mai multe CONTRACTE DE SPONSORIZARE de la firme, sau cele mai multe FORMULARE 230 completate de salariați și pensionari vor fi viitorii câștigători.
    Fiecare concurs va fi unul transparent, afișând în timp real numele câștigătorilor și activitatea depusă de fiecare participant. Concursurile se adresează persoanelor de pe întreg teritoriul țării.
  • Aceste acțiuni nu reprezintă o cheltuială pentru firme, salariați, pensionari, deoarece sumele se deduc din impozitul datorat statului.
  • HAIDUCII vă îndeamnă să fiți alături de ei!

  • Nimeni nu se poate considera bogat dacă în jurul său există doar lipsuri și nepăsare, iar calea către bunăstare este prin educație și voluntariat.
  • Când îți dorești cu adevărat schimbarea spre mai bine ești dispus să te implici.
  • Generațiile de tineri au început să înțeleagă că a fi cetățean înseamnă că suntem singurii responsabili de prosperitatea comunității noastre.
  • Fă acest prim pas mic astăzi: alege ca începând din acest moment să te implici!
  • Fiecare comunitate este suma participării tuturor membrilor săi. Fiecare dintre noi are posibilitatea de a da din timpul său, din banii săi pentru alții, iar acest lucru va avea ca rezultat o colectivitate înfloritoare.

Modalitățile prin care ne putem implica în societate:

1. Participare la viața publică și la evenimentele locale!

2. Implicare în acțiuni de voluntariat!!!

3. Credeți în noi și susțineți-ne!

4. Împreună, uniți, putem realiza tot ce ne-am propus!

Auuu vin haiducii, mă!!!

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=36KPgEXcojE” /]

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...