0.4 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

Asociația „Grigore Bradea”: Vremea managementului de tip Mircea Oliv a trecut. UAP Bistrița și acest oraș au nevoie de altceva

Asociația Culturală „Grigore Bradea” are ca obiectiv promovarea operei artistului Grigore Bradea, precum și recunoașterea importanței personalității sale artistice care a influențat activitatea culturală din Bistrița și din România în anii 1970 – 1990.

Asociația Culturală „Grigore Bradea” își exprimă dezamăgirea față de atitudinea lipsită de respect a curatorului Mircea Oliv care, în mod arbitrar, l-a exclus pe sculptorul Grigore Bradea de pe afișul salonului anual al expoziției comemorative 1982-2022 care va fi vernisată în 18 ianuarie de grupul artiștilor din Bistrița, la Galeria Arcade 24.

Dezamăgirea noastră vine și în contextul în care Mircea Oliv a fost unul din colaboratorii importanți ai Asociației Culturale „Grigore Bradea”, iar în perioada 2013 – 2020 a subliniat de nenumărate ori importanța culturală a artistului Grigore Bradea.

Sculptorul Grigore Bradea nu este singura omisiune de pe afiș.

În mod similar – din rațiuni nebănuite – de pe afiș lipsesc și alți artiști bistrițeni care au contribuit, fiecare după puterea sa, la evoluția mișcării artisitice din Bistrița în cei 40 de ani de activitate expozițională.

Pe afișul acestei expoziții ar fi trebuit să apară și Anton Tănasă (sculptor), Mircea Mocanu (sculptor), Maxim Dumitraș (sculptor), Alexandru Gavrilaș (sculptor), Doru Brățan (pictor), Marian Coman (grafician / pictor), Mirela Trăistaru (pictor), Cristian Târnovan (pictor), Mihai Perca (pictor) și alții.

Mircea Oliv aplică o memorie selectivă, ghidată pe propriul interes și bunul său plac, fie uitând de rolul important jucat de Grigore Bradea în apariția grupării artistice de la Bistrița (un fapt grav pentru cineva care își asumă calitatea de a fi critic de artă), fie ignorând personalități care au contribuit la dezvoltarea culturii locale și naționale (fapt de asemenea grav care denotă orgolii personale și interese obscure de a mistifica realitatea și istoria evenimentelor petrecute în cei 40 de ani pe care această expoziție își propune să-i comemoreze).

Nu ar fi nicio problemă, dacă ar face aceste demersuri pe banii săi și în nume personal.

Însă, atunci când operează cu fonduri publice și realizează expozițiile sub egida UAP România – are datoria să țină seama de statutul acestei uniuni și să acorde respectul cuvenit TUTUROR membrilor breslei. Considerăm că prin asemenea comportamente – Mircea Oliv mistifică și denaturează realitatea și faptele din trecut după bunul său plac.

A început acest demers de mistificare a realității la sfârșitul anilor 70, prin asumarea unei calități de critic de artă fără să aibă studiile de specialitate necesare. A continuat printr-un parcurs profesional în care s-a dovedit a fi lipsit de orice scrupule pentru a-și atinge obiectivele.

Este de asemenea regretabilă tăcerea, neglijența și lipsa de reacție a artiștilor care apar pe afișul expoziției comemorative din 18 ianuarie 2022. Par să se complacă într-o cuminte și indiferentă consimțire a unui management resentimentar, impus fără nicio jenă de psihopedagogul Mircea Oliv.

Ne reamintim un moment similar și la întrunirea pe care artiștii din Bistrița au avut-o în ianuarie 1990 la Casa de Cultură din Bistrița. Atunci, prezidați de același Mircea Oliv – artiștii au ales forurile de conducere ale culturii județene post-revoluționare, identificând și doi oameni de cultură locali pe care i-au acuzat de colaborare cu regimul comunist, condamnându-i public: Grigore Bradea și Virgil Rațiu.

Niciunul dintre cei prezenți în sală nu a avut atunci curajul să riposteze sau să-și apere prietenii. Cei „inculpați” nici măcar nu au fost lăsați să vorbească sau să-și spună părerea. Toți au înghițit mizeriile lui Mircea Oliv, așa cum le înghit și astăzi.

Au urmat denigrarea și îndepărtarea progresivă a lui Doru Brățan, Vasile Tolan, Mircea Mocanu, Maxim Dumitraș, Alexandru Gavrilaș, Cristian Târnovan sau Marian Coman.

Bănuim că vor urma și alții – după bunul plac și în funcție de interesele domnului Mircea Oliv.

Suntem sufletește legați și implicați în activitatea Uniunii Artiștilor Plastici din Bistrița – alături de care am derulat o serie de proiecte între anii 2013 – 2019. Motiv pentru care îndrăznim să opinăm că vremea managementului de tip Mircea Oliv a trecut, că UAP Bistrița și acest oraș au nevoie de altceva.

Rolul lui, atât cât a existat, s-a terminat și a implicat prea multe victime colaterale. Artiștii bistrițeni ar trebui să-și ia destinele în propriile lor mâini și să-i mulțumească lui Mircea Oliv pentru tot.

Deciziile arbitrare, resentimentare si ghidate de propriile interese prin care Mircea Oliv conduce această grupare a artiștilor bistrițeni nu mai pot continua.

Acest spațiu pentru care Vasile Tolan și Grigore Bradea s-au luptat merită mai mult decât poate oferi acum Mircea Oliv. În caz contrar, ne temem că se va transforma într-un cavou în care Mircea Oliv își va exhiba orgoliile, ostilitățile și propriile interese.

Asociația culturală „Grigore Bradea”

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Adevărul este ca eu inca nu înțeleg de ce are Oliv atâta importanta, influenta și putere?!?! Pentru ce??? Pana la urma e un sec..ist besinos care vorbește asa de elevat încât nici el nu înțelege ce vrea sa transmită!!!!
    E mai longeviv decât puternicul Mircea Gelu Buta și nu e nici mason, nici rotarian… Nimic… Doar un sec…ist de 2 lei și un tur..tor intrapartid….

  2. Oliv e geniu. In felul lui. Mizeria nu e oliv, ci scoala de arta din ro. Atit s-a putut, atit a putut si bradea, si altii. Atit a putut uap, unarte samd. Conflicte au existat si vor mai exista. Ce a fost intre oliv si bradea ii priveste, in primul rind, pe ei. Cita vreme o voce nu mai exista, nu putem discuta echitabil. Nu noi, ceilalti. Iar bradea ar fi vrut sa expuna oare cu un mocanu, antitalentul oficial al orașului sau cu un gavrilas, subtalent mortal? Ma indoiesc. Sigur, daca a fost ceva retrospectiv, se putea introduce si un bradea. De vulcan nea max dumitras ce sa zic, am mincat o ciorba excelenta la el cindva. Ba cred ca am si dormit la singeorz o noapte. Frumos loc, sa numoara mama. Max e mai bun decit ultimii 2 nuli. Dar max si oliv nu se suporta, so goes d story.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...