-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Ascultă ce zice Dr. Tudor, ca să NU ajungi de Paște la urgențe!

În perioada sărbătorilor, serviciile de urgență asigură asistența medicală deoarece medicii de familie sunt „în vacanță”. Accidentările în gospodărie, pancreatitele și colecistitele sunt doar câteva din afecțiunile care au nevoie de asistență medicală în această perioadă. Dr. Tiberiu Tudor a oferit sfaturi utile despre cum putem evita vizitele la urgență de sărbători.

Cu o experiență de 20 de ani în serviciul de urgență, Dr. Tiberiu Tudor, medic primar medicină de urgență, a atras atenția în cadrul matinalului Bistrițeanul LIVE, că vizitele neplăcute la unitatea de primiri urgențe (UPU) pot începe chiar înainte de sărbători.

O mulțime de accidente se întâmplă chiar în gospodării, iar dintr-un accident casnic, aparent banal, se pot produce răni care pot pune viața în pericol. Cea mai bună metodă de a combate traumatismele este prevenția prin evaluarea corectă a riscurilor și combaterea lor.

„În această perioadă gospodinele spală geamurile și se recomandă să fie tot timpul supravegheate și asistate de un membru al familiei, fiindcă există riscul de cădere de la înălțime.”, afirmă Dr. Tudor.

În perioada sărbătorilor ajung la urgențe și victimele accidentelor de circulație: „Avem în această perioadă și accidente de circulație pentru că toată lumea aleargă, scade atenția, se grăbesc și pietonii, se grăbesc și șoferii. Să nu ne punem viața în mâinile altcuiva. Să nu ne încredem doar în reacția șoferului care s-ar putea să fie cu gândul la lista de cumpărături. Să ne asigurăm când traversăm strada.”, atrage atenția medicul.

Dr. Tiberiu Tudor s-a referit și la copiii mici care rămân nesupravegheați frecvent în perioada aceasta fiindcă părinții sunt ocupați cu treburile gospodărești. Pentru a evita accidentările ale căror protagoniști sunt copiii, se recomandă părinților să-i implice pe cei mici în activitățile lor. În acest mod copilul va fi sub atenta supraveghere a părintelui.

În perioada sărbătorilor pasacale multe prezentări la serviciul de urgență sunt diagnosticate cu pancreatită sau colecistită. Riscul foarte mare de a fi diagnosticat cu una dintre cele două afecțiuni apare în special la persoanele care postesc, iar mai apoi fac excese alimentare.

Pancreatita este o boală care poate să aibă o evoluție catastrofală, putând duce chiar la deces. „Rețeta ideală” a pancreatitei este mâncarea foarte grasă asociată cu alcool, după o perioadă lungă de abstinență alimentară. Colecistita este inflamația veziculei biliare sau popular, a fierei. Apare în special la persoanele care au deja probleme la nivelul colecistului. Aceste persoane ar trebui să acorde atenție sporită felului în care mănâncă.

Pentru a ne feri de cele două afecțiuni, medicul Tiberiu Tudor recomandă ca odată încheiat postul, să reîncepem alimentația treptat cu cantități mici de mâncare, cu conținut scăzut de grăsimi.

Pentru a evita orice fel de disconfort al stomacului, Tiberiu Tudor a explicat pentru cititorii noștri că „Cel mai greu de digerat este carnea de miel. Cei care faceți friptură de miel, drob sau tot ce conține miel, la o masă mâncați doar carnea de miel. Așteptați trei ore să se producă digestia și după aceea asociați alte alimente. Recomandarea este să nu combinați carnea de miel cu altă mâncare pentru a nu fi la risc să vă îmbolnăviți.”

Dr. Tiberiu Tudor a vorbit și despre cei care au nevoie de asistență medicală din cauza toxiinfecțiilor alimentare.

„Dacă achiziționați un produs care are aspectul schimbat, are culoare schimbată, sub nicio formă nu gătiți! Anunțați autoritatea de sănătate publică sau duceți alimentele înapoi în magazin și atrageți atenția vânzătorilor. Nu preparați nimic ce vi se pare alterat!”, subliniază acesta.

Alte prezentări frecvente la UPU sunt lipotimiile – leșinurile de la biserică. Aglomeația și căldura din biserică, abstinența alimentară de până atunci, toate cresc riscul scăderii tensiunii și pot duce la pierderea stării de conștiență.

„În general primul semn că persoana va leșina este că îi este cald și transpiră. Este o stare de oboseală pe care o resimte bolnavul și atunci gestul pe care trebuie să îl facă este să se așeze, să îi dea cineva apă și să iasă cumva din acel mediu. Să iasă la răcoare și s-ar putea chiar să prevină această stare”, informează Dr. Tudor.

Pentru a afla și mai multe sfaturi despre cum putem evita vizitele la unitatea de primiri urgențe în această perioadă puteți urmări întreaga emisiune matinală mai jos:

[arve url=”https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/662695184182572/” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: