8.3 C
Bistrița
luni, martie 31, 2025

Arie Naturală Urbană la Bistrița? Ce planuri au ecologiștii pentru Pădurea Corișor sau Dealul Cocoș

Ecologistul Cristian Țetcu, reprezentantul asociației RURALIS propune transformarea unor zone în arii naturale urbane. Printre zonele luate în calcul se numără Pădurea Codrișor și Ghinzii, zona cu peri seculari de pe Dealul Cocoș, dar și zona de agrement MHC sau râul Bistrița Ardealeană.

Dacă doleanțele ecologistului Cristian Țetcu vor fi ascultate de autoritățile locale, Bistrița ar putea avea o arie naturală urbană ce s-ar întinde pe 250 de hectare.

„Constituirea de arii naturale urbane reprezintă o componentă importantă și un prim pas esențial în implementarea unei strategii pentru biodiversitate la nivelul municipiului Bistrița. În acest context, am propus includerea Pădurii Codrișor și Ghinzii, livezile cu peri seculari de pe Dealul Cocoș, a zonei de agrement MHC și a râului Bistrița Ardeleană (pe teritoriul municipiului) în prima Arie Naturală Urbană a Bistriței, cu o suprafață de 250 de hectare”, precizează Cristian Țetcu.

Potrivit reprezentantului asociației RURALIS, din cauza extinderilor haotice și lipsite de strategii de sustenabilitate care să protejeze zonele naturale, orașele din țara noastră sunt printre cele mai vulnerabile ecosisteme în fața schimbărilor climatice.

Ce ar însemna ca orașul să aibă o arie naturală urbană?

Ar însemna și o serie de eforturi din partea autorităților locale. Crearea unei arii naturale urbane implică un acces mai facil al orășenilor la spațiile naturale, refacerea habitatelor degradate, curățarea și popularea râurilor sau plantarea de arbori.

Primăria Bistrița are planuri cu majoritatea zonelor propuse spre a fi incluse în prima arie naturală a orașului. Astfel, Pădurea Codrișor vrea să o transforme într-un parc accesibil cu alei și locuri de relaxare, precum Pădurea Schullerwald.

De livezile cu peri seculari de pe Dealul Cocoș se ocupă altă asociație, care a făcut eforturi mari pentru a proteja zona și chiar a realiza un loc de relaxare acolo. Zona de Agrement MHC este parte dintr-un proiect pe fonduri europene, urmând a fi reamenajată și modernizată. Iar râul Bistrița Adeleană ar putea avea și el mai multe zone de promenadă și odihnă.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Locuiești în Bistrița? Alege garduri de beton rezistente de la Sigicom!

În Bistrița, din ce în ce mai mulți proprietari renunță la materialele fragile și aleg gardurile de beton – o soluție modernă, sigură și estetică. Spre deosebire de lemn sau metal, betonul nu ruginește, nu se deteriorează și nu necesită întreținere constantă. În plus, vine într-o gamă variată de modele, potrivite pentru orice stil arhitectural.

Mobilier și detalii șic pentru casa ta?! Paravane Decorative Bistrița îți face orice, la comandă

Dacă ai idei trăznite în ceea ce privește amenjarea interioară sau un spațiu unde nu se...

Prime Burger, la 3 ani de când bucură bistrițenii: Vă mulțumim!

Acum trei ani de zile bistrițenilor li s-au adus, mai aproape de casă, burgerii delicioși de...