Informațiile vechi despre Bistrița Năsăud pot fi găsite acum și în format digital. Arhivele județului – peste 200.000 de pagini cu informații prețioase – au fost scanate.
Informații prețioase – adevărate comori – se ascund în depozitele Arhivelor Naționale. Pentru a facilita găsirea informațiilor și accesul mai ușor la ele s-a conceput un proiect de digitalizare.
„Proiectul este derulat la nivel național, fiind implicate toate structurile Arhivelor Naționale. Durata de implementare a proiectului este de 36 luni (15 decembrie 2020-15.12 2023), iar valoarea totală a proiectului este 21.690.162,76 lei, din care 18.216.236,56 lei – contribuția Uniunii Europene din Fondul Social European și 3.473.926,20 lei – cofinanțarea eligibilă a beneficiarului”, a explicat Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor Naționale BN.
La Bistrița, digitalizarea arhivelor a fost finalizată. Au fost scanate peste 200.000 de pagini.
„Pentru Bistrița-Nasăud au fost scanate 54.000 de pagini de către Arhivele Naționale și 180.000 pagini de către un operator privat”, a mai transmis Cornelia Vlașin.
CARE sunt beneficiile digitalizării Arhivelor
Chiar dacă sunt documente vechi, există multe persoane (chiar și străini), care caută documente legate de căsătorii sau proprietăți. Astfel, digitalizarea arhivelor va facilita accesul celor interesați la aceste informații.
„Reamintim că prin realizarea acestui proiect se urmărește întărirea capacității Arhivelor Naționale de furnizare a serviciilor publice, prin consolidare și modernizare normativă și îmbunătățirea conținutului serviciilor oferite publicului în sistem digital.
Astfel, deși materialul arhivistic referitor la starea civilă reprezintă doar 2,64% din cantitatea totală de arhivă deținută, ponderea solicitărilor de cercetare a actelor de stare civilă prin sălile de studiu a fost de 22%
Ponderea de solicitări pentru eliberare documente cu valoare juridică (copii certificate) a fost de 12% din total solicitări adresate Arhivelor Naționale. A provenit de la persoane fizice și juridice. Ceea ce subliniază interesul deosebit pentru aceste arhive, aspect care fundamentează nevoia de acces îmbunătățit.
Din punct de vedere al dotărilor, existența echipamentelor de conversie digitală și actualizarea versiunilor de licență vor avea impact pozitiv la nivelul continuării acțiunii de conversie digitala a documentelor la nivelul instituției”, a mai explicat Cornelia Vlașin pe Facebook.
Proiectul de digitalizare continuă cu scanarea documentelor celor de la Suceava, operațiune care are loc tot la Bistrița.