Județul Bistrița-Năsăud se pregătește să devină pionier în formarea specialiștilor în radioterapie chiar la locul de muncă și anume un centru de radioterapie dedicat bolnavilor din zonă. La acest proiect unic în Transilvania au pus umărul UBB, UTCN și Spitalul Județean de Urgență.
Bistrița-Năsăud va avea ocazia în următorii ani să își formeze specialiștii în radioterapie chiar la locul de muncă, noul centru de radioterapie coordonat de Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Acest proiect este practic unic la nivelul Ardealului, fiind o colaborare între Spitalul Județean de Urgență Bistrița, UTCN și Facultatea de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
„Există o discuție cu Universitatea Tehnică, dar și cu Universitatea Babeș-Bolyai, cu Facultatea de Fizică. În cadrul centrului de radioterapie avem în vedere și acolo crearea unui centru de perfecționare, de pregătire și practică pentru viitorii fizicieni. Pe lângă partea fizică a centrului de radioterapie unde vor fi tratați bolnavii, la etajul superior va fi o zonă de învățământ, care va fi dezvoltată cu un parteneriat între cele două universități. Acesta este cam unic în toată Transilvania, din câte știu eu nu există așa ceva”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele de Consiliu Județean, Radu Moldovan.
Pe de altă parte, Universitatea Tehnică a pregătit deja o specializare bazată pe inginerie medicală, ce va putea fi urmată începând cu anul viitor.
„Copilul nostru cel mai tânăr este specializarea de inginerie medicală, pe care am dezvoltat-o la Bistrița și în colaborare cu Spitalul Județean și atunci când legislația ne-a permis am dezvoltat la Bistrița 3 masterate, cel de sudură, la cererea explicită a Comelfului, de mangementul și controlul calității, la cererea RAAL și Comelf, care rulează deja de ani buni, studenții acetui masterat fiind angajați în exclusivitate în cadrul acestor firme, și masteratul de robotică”, a declarat Inginer Doctor Daniela Popescu, unul dintre prorectorii UTCN.
Aceasta a mai spus că UTCN ține cont mereu de cerințele de pe piața forței de muncă și a companiilor mari, multe dintre masterate fiind dezvoltate tocmai la solicitarea unor producători precum Comelf sau RAAL
„Tot timpul am păstrat un dialog deschis între universitate și mediul socio-economic, de aceea specializările pe care le avem acum la Bistrița au fost în permanență discutate cu mediul economic, în cadrul camerei de comerț și a agențiilor, datorită acestora avem la Bistrița specializarea mașini-unelte, robotică, inginerie economică, economie industrială, pentru că aceste specializări au fost cerute de mediul economic”, a completat Daniela Popescu.