Pentru că de câteva zile, în Bistrița-Năsăud au revenit temperaturile negative, Aquabis transmite abonaților săi câteva sfaturi esențiale pentru protejarea contoarelor împotriva înghețului.
În sezonul rece, scăderea temperaturii la valori negative creşte riscul de îngheţ al contoarelor şi al instalaţiilor de apă.
Înghețarea contorului duce la blocarea și deteriorarea sa, având drept consecință principală lipsa apei pentru o perioadă mai lungă de timp.
Este important de menționat faptul că protejarea contorului și a instalaţiei interioare cu materiale termoizolante – care să reducă sau să împiedice înghețarea – este obligaţia utilizatorului.
În cazul în care contorul sau instalaţiile de apă se defectează din cauza îngheţului, nefiind protejate corespunzător, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.
Măsuri de prevenire
- În cazul în care branșamentul este situat într-un cămin de apometru, se recomandă izolarea termică cu polistiren (sau cu alte materiale termoizolante, care nu absorb apa) a pereților și a planșeului, inclusiv a capacului acestuia.
- Pentru contoarele aflate în subsoluri, o protejare eficientă a acestora se realizează prin reducerea suprafețelor gurilor de ventilație, asigurând astfel o temperatură peste limita de îngheț a apometrelor.
- Pentru situațiile în care lipsiți de la domiciliu în perioada iernii este necesară golirea apei din instalație. Acolo unde este posibil, este utilă montarea unui robinet de golire după apometru.
Bine de știut!
- Dacă aţi găsit instalaţia îngheţată, nu încercaţi să o dezgheţaţi singuri!
- Nu folosiți flacără deschisă pentru dezghețarea contorului sau a instalației de apă!
- Nu turnați apă fierbinte pe contor!
„Pentru sprijin și informații suplimentare, dispeceratul Aquabis SA vă stă la dispoziție la numerele de telefon: 0263/21.31.17 și 0372/74.24.78. Vă mulțumim pentru colaborare!”, a mai transmis conducerea Aquabis.