-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Aquabis: Procentul de potabilitate este de 99,89% pentru apa distribuită în Bistrița

Ca urmare a unor informații tendențios prezentate într-o publicație locală, menite să dezinformeze populația și să stârnească controverse pe marginea calității apei furnizate de societatea noastră, Aquabis SA oferă câteva clarificări:

Referindu-se la un recent raport prezentat de DSP BN, cei de la Aquabis au comentat următoarele:

Aspectul fundamental care trebuie luat în considerare în ceea ce privește raportul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud îl reprezintă faptul că valorile prezentate includ analize efectuate cu precădere în zone de aprovizionare cu apă în care societatea noastră NU operează serviciul sau în zone în care populația beneficiază de dublă alimentare (deține încă o sursă de apă). 

Rezultatele neconforme prezentate în raport aferente întregului județ nu pot fi atribuite în totalitate „deficiențelor” în tratarea apei de către furnizorul de apă-canal.

Concret, zonele de aprovizionare cu apă în care operatorul Aquabis NU operează, dar care stau la baza rezultatelor prezentate în raport sunt Telciu, Parva, Măgura Ilvei, Romuli, Arșița. Zonele de aprovizionare cu apă Șieu și Șanț beneficiază de dublă alimentare”, a precizat Aquabis.

Valorile menționate în raportul DSP BN drept neconforme se raportează la un total de 36.434 de analize efectuate. Acestea reprezintă un procent de 0,28 pentru E. coli, 0,33 pentru Enterococi intestinali, respectiv 1,21 pentru bacterii coliforme – explică Aquabis.

Cerințele privind calitatea apei potabile sunt stabilite prin Ordonanța nr. 7/2023. Aceasta prevede o limită de 5% probe necorespunzătoare microbiologic din totalul probelor recoltate într-un an calendaristic.

Pe parcursul anului 2023 pentru apa distribuită în Bistrița, Aquabis S.A. a efectuat un număr de 8348 analize, încadrându-se în normele legale cu un procent de 99,98% analize conforme din punct de vedere fizico-chimic, respectiv 99,68% analize conforme din punct de vedere bacteriologic. Procentul de potabilitate este de 99,89%.

Pentru apa potabilă la ieșirea din Stația de tratare Bistrița s-au efectuat un număr de 26.969 analize. Acestea au corespuns normativelor în vigoare în proporție de 99,4 % din punct de vedere fizico-chimic și în proporție de 99,65 % din punct de vedere bacteriologic, procentul de potabilitate fiind de 99,52%.

Laboratoarele Aquabis S.A. sunt acreditate RENAR. Acestea dispun de toate resursele necesare executării analizelor la cele mai înalte standarde pentru asigurarea acurateții rezultatelor.

Calitatea apei pe parcursul tuturor etapelor procesului de tratare este atent monitorizată 24 din 24 ore, în laboratoarele de determinări fizico-chimice activitatea desfășurându-se continuu.

În consecință, Aquabis S.A. îi asigură pe consumatori că apa furnizată la nivelul întregii arii de operare este potabilă.

Toți parametrii de calitate se încadrează în intervalele de referință impuse de normativele în vigoare”, a mai precizat Aquabis.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...