Față de informațiile apărute în spațiul public cu referire la înregistrarea unor depășiri la unii indicatori de monitorizare a calității apei potabile, sesizate într-o investigație jurnalistică efectuată de publicația Recorder și preluată de mass-media locală, S.C. AQUABIS S.A. Bistrița face următoarele precizări:
Bistrițeanul.ro publica ieri un articol referitor la apele poluate cu fecale în 10 comune din Bistrița-Năsăud.
Potrivit RECORDER: Localnicii din 10 comune bistrițene consumă apă contaminată cu fecale
În legătură cu acest articol, Aquabis face următoarele precizări:
S.C. AQUABIS S.A este o societate care și-a propus și realizează prestarea unor servicii civilizate în domeniul său de activitate, deoarece: „Apa este viață!”
Din cele 10 localități din județ în care analizele Direcției de Sănătate Publică ar fi înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți de lege, doar în cinci dintre acestea instalațiile de apă sunt în administrarea S.C. AQUABIS S.A. Astfel:
- Șant – apa potabilă este asigurată din 3 surse: două surse locale și una administrată de Aquabis (doar 20% din populație fiind clienții noștri);
- Lunca llvei – apa potabilă este asigurată din 3 surse: o sursă locală, o sursă administrată de Primarie și o sursă administrată de Aquabis (aproximativ 60% din populație fiind clienții noștri);
- Leșu – apa potabilă este asigurată din 3 surse: două surse locale și una administrată de Aquabis (mai puțin de 15% din populație fiind clienții noștri);
- llva Mică – 65% din populație sunt clienți Aquabis, restul aprovizionându-se cu apă dintr-o sursă locală;
- Milaș – populația este aprovizionată zilnic de către societatea noastră cu două cisterne de apă potabilă.
Sistemele de alimentare cu apă potabilă în administrarea Aquabis sunt gestionate profesional și eficient. Exploatarea, întreținerea, funcționarea și frecvența monitorizării calității apei sunt strict reglementate.
Aquabis asigură monitorizarea calității apei potabile, atât la ieșirea din stația de tratare, cât și în rețeaua de distribuție. Frecvența este stabilită în Planul de monitorizare operațională a calității apei potabile în județul Bistrița-Năsăud, plan întocmit conform reglementărilor legale.
Calitatea apei potabile este verificată și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, prin Planul de monitorizare de audit a calității apei potabile în județul Bistrița-Năsăud.
Eventualele neconformități constatate de către DSP ne sunt comunicate pentru luarea imediată a măsurilor de remediere. În anul 2019 au fost înregistrate doar 3 astfel de situații în zonele menționate în presă.
Conducerea Aquabis SA