Reprezentanții Casei Județene de Pensii BN au transmis că aproape 6.000 de bistrițeni beneficiază de pensie internațională. Majoritatea beneficiarilor sunt din zona Valencia, Spania.
În 2019, ministrul Muncii – pe atunci Violeta Alexandru – declara că vrea să rezolve problema pensiilor internaționale. Aceasta sublinia două aspecte:
- lipsa personalului din cadrul CAS-urilor care să se ocupe de acest departament
- actele făcute de mână din cauză că platformele erau în urmă, multiplele modificări legislative au îngreunat procesul updatării.
La începutul anului 2022, Sanda Vișan, șefa CAS BN, declara că numărul solicitărilor de pensii internaționale crește simțitor. În 2021 au fost 937 de solicitări.
Peste 900 de bistrițeni au cerut pensii internaționale în 2021
Conform graficului, până la finele anului 2021, 4.298 de bistrițeni beneficiau de pensie internațională.
Astăzi, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, Mirela Curac din cadrul CAS BN a oferit noi date.„Avem 5.933 de dosare de pensii internaționale, 3.738 de cereri de recalculare a valorii pensiei internaționale și alte 4.135 de formulare de legătură cu statele UE sau alte state cu care există acorduri”, a declarat aceasta.
Cele mai multe solicitări sunt tot din zona Valencia, Spania, ca și în anii trecuți. Valorile pensiilor NU sunt cunoscute însă, fiind plătite de celelalte state.
„Noi doar facem unele verificări, dar nu știm valoarea pensiilor. Asta pentru că nu noi le plătim. Ele sunt plătite de țările în care au lucrat. Uneori și noi oferim o pensie minimă, socială, sau pensia aferentă anilor lucrați în România. Dar vă dați seama că fiecare țară are propriul sistem, deci noi nu știm valoarea pensiilor internaționale”, a mai spus Mirela Curac.
Mai jos, detalii despre pensiile internaționale, și vestea bună a digitalizării demersurilor:
pensii internationale