„Acasă la Ion Pop Reteganul” devine realitate: Proiectul în valoare de 200.000 de lei a fost semnat ieri de managerul Alexandru Gavrilaș de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului.
Contractul de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Acasă la Ion Pop Reteganul” a fost depus în cadrul subprogramului acțiunii tematice „Case memoriale”/ ”Punerea în valoare – interpretare și prezentare – a caselor memoriale”.
„Muzeul Memorial Ion Pop Reteganul” din Reteag (comuna Petru Rareș) va fi pus în valoare cu prilejul aniversării celor 120 de ani de la trecerea în neființă a lui I. P. Reteganul și a 70 de ani de la întemeierea muzeului care se împlinesc în 2025.
Proiectul propune implementarea de noi soluții de prezentare a conținutului și organizarea de proiecte editoriale, cultural-artistice și educaționale. Astfel, va fi valorificat și promovat patrimoniul Muzeului Memorial „Ion Pop Reteganul”, cu scopul de a atrage și diversifica publicul vizitator al muzeului.
Prin activitățile propuse, proiectul vine în întâmpinarea nevoii de cunoaștere și recunoaștere a valorii muzeului memorial. Este vorba nu doar de însemnătatea artistică și memorială a instituției de cultură, ci și de personalitatea complexă a lui Ion Pop Reteganul.
Ion Pop Reteganul fost o personalitate emblematică a culturii române, grație operei literar-folclorice și culturale impresionante. Aceasta s-a păstrat, în cea mai mare parte, în manuscrisele achiziționate de Academia Română.
Ion Pop Reteganul – învățător, folclorist și scriitor – a fost redactorul uneia dintre primele publicații ale Bistriței: Revista Ilustrată. Primul număr era publicat în ianuarie 1898. Editor era preotul și animatorul artistic Ioan Baciu.
Parteneri ai proiectului:
- Centrul Județean Pentru Cultură Bistrița-Năsăud,
- Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud,
- Primăria Petru Rareș și Școala Gimnazială ”I. P. Reteganul” din Reteag.
Valoarea totală a proiectului este de 200 000 lei, din care valoare nerambursabilă INP prin TMI: 180 000 lei.
Proiectul debutează în această lună și se va finaliza în octombrie 2025.