Pandemia de coronavirus a redus la jumătate numărul donatorilor de sânge din județ. Reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine din Bistrița îi asigură pe donatori că procesul de recoltare a sângelui se realizează în condiții de siguranță. Au fost luate măsuri suplimentare pentru a împiedica transmiterea coronavirusului.
Din cauza pandemiei de coronavirus numărul donatorilor de sânge a scăzut dramatic. În aceste zile, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Bistrița se prezintă mai puțin de jumătate din bistrițenii care sunt înscriși pe listele donatorilor. Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii, spune că donatorii sunt extrem de valoroși și îi îndeamnă să doneze în continuare!
„Din păcate numărul donatorilor s-a redus cu 50%, iar în continuare există bolnavi care au nevoie de sânge! În această perioadă în care ni se spune să stăm în casă, îi îndemn pe bistrițenii sănătoși să vină în continuare la Centrul de Transfuzii Sanguine, unde noi suntem pregătiți să îi primim astfel încât să nu existe nici un risc! Lipsa de sânge ucide!”, a declarat Adina Beudean pentru Bistrițeanul.ro.
La Centrul de Transfuzii Sanguine donarea de sânge se face în condiții de siguranță. Tuturor celor care se prezintă la sediul unității li se ia temperatura, li se pun la dispoziție recipiente cu dezinfectant pentru mâini, măști și botoși pentru protecție. De asemenea și medicii și asistenții sunt dotați cu echipamente de protecție.
Donarea se face cu maximum 5 persoane în același timp, astfel încât distanța de siguranță de minimum doi metri recomandată, să fie respectată.
Nu sunt admiși la donare cei care au febră sau alte simptome specifice gripei. Dacă sunteți sănătoși, nu ați călătorit într-o țară cu infecție cu virusul COVID-19, dacă nu ați intrat în contact cu o persoană care a călătorit într-o țară afectată de acest virus sunteți așteptați să faceți o faptă bună, care poate salva o viață!
Directorul Centrului de Transfuzii spune că virusul COVID-19 nu se transmite prin sângele recoltat, astfel că sângele pe care îl donați este sigur.
Ceea ce o îngrijorează pe Adina Beudean este faptul că rezervele de sânge pot fi puse în pericol în această perioadă, mai ales dacă unul dintre angajații ar contacta virusul, fapt care ar duce la închiderea Centrului de Transfuzii Sanguine, întrucât tot personalul ar trebui să intre în carantină sau autoizolare.