-0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Apa de ploaie ne va arde la buzunar!

Bistrițenii trebuie să-și pună bani deoparte pentru cheltuielile imediat următoare. Apa de ploaie ne va arde la buzunare. Iar valoarea facturilor ce vor trebui plătite în lunile mai și iunie va fi mult mărită. Nu se întrevede nicio reducere.

Județul nostru se află, de mai bine de o lună, sub frecvente avertizări de cod galben și portocaliu de ploi sau cod galben, portocaliu, roșu de inundații.

Ca și cum bistrițenii nu ar fi fost deja destul de afectați de aceste lucruri, mai trebuie să-și pună bani deoparte ca să plătească… apa căzută din cer.

Astfel, apa de ploaie din ultima perioadă ne va arde la buzunare, atunci când va trebui să plătim facturile.

Pentru lunile mai și iunie, apa meteorică va afecta valoarea facturilor destul de mult, având în vedere cantitatea de apă de ploaie căzută în ultimul timp și modul de determinare a acesteia, conform regulamentului de apă și canalizare”, expică cei de la Aquabis.

CUM se calculează costul apei de ploaie

Pentru a calcula cantitatea de apă de ploaie (meteorică) pe care fiecare cetățean trebuie să o plătească, există o formulă prestabilită.

Astfel, pe baza actului de proprietate, fiecare bistrițean își poate face, aproximativ, calculul.

Cantitatea de apă de ploaie preluată în rețeaua de canalizare – Qm – se calculează astfel:

Qm = (Suprafața construită X 0,85 + Suprafața neconstruită X 0,05) X K

– metri cubi de apă pluvială căzuți în luna anterioară emiterii facturii – acest lucru este comunicat de ANM.

Rezultatul acestui calcul se înmulțește cu 3,23 lei și aflați astfel valoarea apei de ploaie, sau a canalizării, așa cum e trecută în factura Aquabis.

De ce plătim apa de ploaie? LA CE sunt folosiți acești bani

Banii pe care cetățenii îi plătesc pentru „apa de ploaie” sau canalizare se folosesc pentru acoperirea următoarelor cheltuieli:

  1. Costurile întreținerii rețelelor de canalizare:
    • costuri directe: materiale de întreținere a rețelelor de canalizare (țeavă pvc, racorduri, combustibil, nisip, ciment, tuburi beton, sifoane stradale etc), energie electrică, amortizări, cheltuieli efectuate de terți privind reparațiile pompelor și sistemelor automatizate
    • costuri indirecte: salarii, contribuții, cheltuieli generale de administrație etc.
  2. Costurile întreținerii stațiilor de epurare:
    • costuri directe: materiale (polielectrolit, clorură ferică, contactori, relee, module digitale, rulmenți, etanșări mecanice etc), energie electrică, amortizări, cheltuieli cu întreținerea și reparațiile: rebobinări, înlocuit componente electrice, reparat suflante în stațiile de epurare, service de întreținere stații etc
    • costuri indirecte: salarii, contribuții, cheltuieli generale de administrare, cheltuieli de mediu, cheltuieli privind calitatea (analize de laborator etc).

În viitorul apropiat nu se are în vedere o reducere a valorii facturilor pentru populație”, anunță reprezentanții Aquabis.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...