-1.6 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Direcția de Sănătate Publică a dat peste bacterii în apa din mai toate zonele analizate – Cea mai curată, la Bârgău! Ce spune Aquabis:

Într-un raport privind calitatea apei din Bistrița-Năsăud, Direcția de Sănătate Publică arată cum în mai toate zonele analizate, apa conține bacterii. Cele mai multe probleme par să se întâlnească în zona Bistrița, care alimentează 59 de localități, inclusiv municipiul.

Potrivit raportului privind calitatea apei potabile pe anul trecut, realizat de Direcția de Sănătate Publică, în zona 1, care are ca sursă de apă Râul Bistrița, sunt cele mai multe probleme. De aici se alimentează aproape 60 de localități, inclusiv municipiul Bistrița:

Bistrița, Unirea, Sigmir, Viișoara, Sărata, Sărățel, Herina, Galații Bistriței, Tonciu, Dipșa, Albeștii Bistriței, Viile Tecii, Teaca, Crainimăt, Șieu Măgheruș, Chintelnic, Chiraleș, Coasta, Șieu Odorhei, Șintereag, Șieu Sfântu, Nimigea de Sus, Nimigea de Jos, Mocod, Mintiu, Florești, Mogoșeni, Tăure, Cociu, Lechința, Vermeș, Matei, Corvinești, Feleac, Nușeni, Beudiu, Vița, Rusu de Sus, Malin, Blăjenii de Sus, Blăjenii de Jos, Caila, Dumitra, Cepari, Tărpiu, Țigpu, Sâniacob, Șieu Cristur, Șirioara, Bretea, Agrișu de Sus, Agrișu de Jos, Arcalia, Orheiu Bistriței, Jelna, Budacu de Jos, Buduș, Simionești și Monariu.

Anul trecut, aici s-au găsit: E.coli (în 28 de cazuri), Enterococci (16 cazuri), Aluminiu (un caz), Clor rezidual liber la capăt de rețea (141 de cazuri), Clostridium perfringens (36 de cazuri), bacterii coliforme (79 de cazuri) și turbiditate (21 de cazuri).

În zona 2, care se alimentează din râul Anieș și pârâul Blidireasa și furnizează apă pentru Anieș, Maieru și Rodna au fost găsite E.coli (2 cazuri), enterococci (4 cazuri), Aluminiu (7 cazuri), clor rezidual liber la capăt de rețea (4 cazuri), bacterii Coliforme (3 cazuri) și turbiditate (13 cazuri).

Zona 3 se alimentează din Someșul Mare, iar apa ajunge în Beclean, Beclenuț, Coldău, Figa, Rusu de Jos, Braniștea, Măluț, Chiuza, Săsarm, Piatra, Uriu, Cristeștii Ciceului, Ilișua, Reteag, Ciceu Giurgești, Negrilești, Căianu Mic, Căianu Mare, Bața și Ciceu Mihăiești. Aici s-a găsit Aluminiu în 3 cazuri, clor rezidual liber la capăt de rețea, în 25 de cazuri, Clostridiul perfringens într-un caz, bacterii coliforme în 5 cazuri.

În Zona 4 apa din din râul Rebra și alimentează localitățile Năsăud, Feldru, Nepos, Rebrișoara și Salva. Aici a fost găsit Aluminiu în 11 cazuri, clor rezidual la capăt de rețea în 9 cazuri și clostridium perfringens în două cazuri.

Bârgăul are cea mai curată apă!

Zona 5, Sîngeorz-Băi se alimentează din 14 puțuri forate. Aici a fost găsit clor rezidual în 3 cazuri, Clostridium perfringens în 6 cazuri, bacterii coliforme în 6 cazuri și turbiditate în 3 cazuri.

Zona 6 se alimentează din Râul Bistrița, iar apa ajunge în Bistrița-Bârgăului, Prundu Bârgăului, Susenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Josenii Bârgăului, Rusu Bârgăului, Livezile, Dorolea și Valea Poienii. Aici a fost găsit doar clor și turbiditate. Aici pare să fie cea mai „curată” apă distribuită de Aquabis singura unde nu s-au găsit bacterii.

Zona 8 se alimentează din Izvorul Rece pe Valea Seacă, iar apa ajunge în Telciu și Telcișor. Aici s-a găsit E.coli în 6 cazuri, enterococci în 6 cazuri, clor rezidual și bacterii coliforme în 7 cazuri.

Cum comentează Aquabis:

Furnizorul de apă și canal Aquabis a venit cu un comunicat de presă în care susține că apa nu este așa proastă în zona Bistrița, cum spune raportul DSP.

„Cerințele privind calitatea apei potabile sunt stabilite prin Legea nr.458/2002 cu modificările ulterioare, abrogată și înlocuită cu Ordonanța nr. 7/2023. Aceasta prevede o limită de 5% probe necorespunzătoare microbiologic din totalul probelor recoltate într-un an calendaristic. Aquabis S.A. se încadrează în acest standard, numărul de analize necorespunzătoare fiind sub limita admisă de lege.

Pentru exemplificare, vom face referire la parametrul Escherichia coli (E. coli). În decursul anului 2022 laboratorul nostru a efectuat un număr de 367 probe pentru parametrul menționat la plecare din stația Bistrița, din care 2 au fost necorespunzătoare, iar de pe rețeaua Bistrița, municipiu și cartierele aferente (Viișoara, Sigmir, Unirea) s-a efectuat un număr de 679 probe din care 0 necorespunzătoare. Menționăm că valorile care apar în raportul DSP Bistrița-Năsăud reprezintă numărul total de analize efectuate pe fiecare parametru în parte.

Amintim consumatorilor că laboratoarele Aquabis S.A. sunt acreditate RENAR, astfel că acestea dispun de toate resursele necesare executării analizelor în cele mai optime condiții pentru asigurarea acurateții rezultatelor. De asemenea, calitatea apei pe parcursul tuturor etapelor procesului de tratare este atent monitorizată 24 din 24 ore, în laboratoarele de determinări fizico-chimice activitatea desfășurându-se continuu.

Având în vedere aspectele precizate, Aquabis S.A. îi asigură pe consumatori că apa furnizată la nivelul întregii arii de operare este potabilă, toți parametrii de calitate încadrându-se în intervalele de referință impuse de normativele în vigoare”, transmite Aquabis.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Cum Bargaul se caca si se pisa in Raul Bistrita normal ca in municipium o servim cu totii de la robinet.
    Desigur ca si in fantanile aflate la doi m de pisalaul de prin grajduri tot aceasi situatie o intalnim.
    Panza freatica este insa infestata si cu o multime de pesticide si erbicide de tot felul.
    Grija mare la mate ca e bai mare !

  2. DE CE NU SE PUN ANALIZE DE ANUL ACESTA NU DE ANUL TRECUT SI SPERIATI POPULATIA CA APA NU ESTE POTABILA

    Anul trecut, aici s-au găsit: E.coli (în 28 de cazuri), Enterococci (16 cazuri), Aluminiu (un caz), Clor rezidual liber la capăt de rețea (141 de ),Clostridium perfringens (36 de cazuri), bacterii coliforme (79 de cazuri) și turbiditate (21 de cazuri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...