1.8 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Ansamblul „Ciobănașul” din Șieuț, într-un spectacol de excepție, la Iași. Inclusiv primarul a dansat cot la cot cu artiștii

La Iași s-a desfășurat recent ediția cu numărul 54 a Festivalului Folcloric Internațional „Trandafir de la Moldova”. Evenimentul cultural este unul de referință în zonă, fiind organizat și în acest an de Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.

Au participat 20 de ansambluri și formații de cântece și jocuri tradiționale din județele Iași, Bistrița-Năsăud, Brăila, Bacău, Vaslui, Vrancea, Botoșani, Suceava și Olt, dar și din Republica Moldova (Chișinău și Ungheni) sau Ucraina (Cernăuți).

Au fost trei zile de festival care au propus publicului ample spectacole artistice, desfășurate chiar în centrul orașului, în Amfiteatrul PALAS de lângă Palatul Culturii.

Festivalul Trandafir de la Moldova a debutat cu o impresionantă paradă a portului popular, care s-a întins pe o distanță de mai bine de 2 kilometri.

Din Bistrița-Năsăud a participat Ansamblul Folcloric „Ciobănașul” din Șieuț.

Ciobănașii din Șieuț au oferit publicului un tablou coregrafic „ca la jocul satului”, cu jocuri tradiționale locale, dar și cu chiuituri sau cântece vocale și instrumentale.

Acompaniamentul muzical a fost asigurat de ceterașul Toderic Dumitru din Vătava, secondat la vioară de tinerii Ionuț și Raluca Dumbrăvan din Șieuț. Alături de dansatori, pe scenă au fost și rapsozii populari Ion Moldovan și Petre Dumbrăvan – care a interpretat și un joc fecioresc, în tandem cu tânărul dansator Ionuț Dumbrăvan.

Formația de dansuri de la Șieuț a fost coordonată de învățătorul Ignat Pantea. Talentatul instructor coregraf din Șieuț a gândit acest program artistic special pentru festivalul de la Iași”, a precizat Smaranda Mureșan, cercetător științific la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Artiștii au fost însoțiți și primarul comunei, Mihai Ivan, cel care a făcut parte și din formația de dansatori.

Personal, și de această dată am avut ocazia de a juca pe scenă alături de artiștii din Șieuș. M-am bucurat astfel de frumusețea dansurilor și a tradițiilor zonei”, a mărturisit Smaranda Mureșan. Tot ea s-a ocupat și de coordonarea deplasării formației din Șieuț la Iași, fiind delegat cultural din partea Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Se cuvine să adresăm alese mulțumiri pentru invitația la acest festival doamnei Andra Ozana Dram, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Ne bucurăm de o colaborare frumoasă și rodnică între instituțiile noastre. Îi felicităm pe toți colegii din Iași care s-au implicat în reușita acestui important festival internațional”, a mai transmis Smaranda Mureșan.

Foto @ Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...