1.619 elevi din întreaga țară au rămas nerepartizați, după prima etapă de repartizare computerizată pentru admiterea la liceu 2023. Care este situația în Bistrița-Năsăud:
Admiterea la liceu s-a făcut pentru prima dată în 20 de ani doar pe baza mediei obținute de elevi la Evaluarea Națională.
1619 elevi din întreaga țară au rămas nerepartizați după prima etapă. Totodată, există 7.727 de locuri neocupate. Edupedu.ro arată că teoretic, ar fi locuri pentru toți elevii nerepartizați. Însă există județe în care numărul candidaților repartizați este mai mare decât numărul locurilor rămase neocupate. Este cazul județelor Brașov, Alba Covasna sau București.
La polul opus este județul Ilfov. Aici toți elevii au fost repartizați, dar există în continuare cele mai multe locuri neocupate din țară.
Elevii au rămas pe dinafară fie pentru că au avut opțiuni nerealiste (fiind „depășiți” de elevi cu medii mai mari), fie au completat la înscriere un număr insuficient de opțiuni. În fișa de înscriere la liceu ar fi trebuit bifate toate cele 280 de opțiuni. Cei mai mulți dintre elevii nerepartizați au completat însă aproximativ 100 de opțiuni.
În Bistrița-Năsăud, de pildă – 22 de elevi au rămas în prima etapă nerepartizați. Unul dintre ei are media de admitere 7.30, absolvind clasele de gimnaziu la „Liviu Rebreanu” cu media 9.56.
Alți 8 elevi au medii peste 5, în timp ce 13 elevi au medii între 4.92 și 2.55.
Totodată, în liceele din Bistrița-Năsăud au rămas libere 106 locuri:
Pe de altă parte, un elev din Parva a fost repartizat la un liceu teoretic din Ilfov, în timp ce doi elevi din Cireșoaia s-au trezit repartizați în Gherla, iar un elev din Șanț – la Brașov. Detalii despre acest subiect – AICI.
14 elevi din Cluj, Sălaj, Mureș, Maramureș sau Suceava au fost repartizați la licee din Bistrița-Năsăud.
A doua etapă a repartizării computerizate în licee începe pe 28 iulie 2023.
Până atunci se transmit locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în prima etapă de admitere.
- 28 iulie 2023 Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților romi, precum și a celor destinate candidaților cu CES. Afișarea locului de desfășurare și graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă.
- 31 iulie 2023 Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă. Înscrierea candidaților pe locurile speciale pentru rromi și pentru locurile alocate candidaților cu CES.
- 1 – 2 august 2023 Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
- 3 – 4 august 2023 Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații
- 7 – 9 august 2023 Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.
Foto deschidere @ Arhivă