-0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Când limita e cerul: Antrenorul de schi care dă aripi persoanelor cu dizabilități, în vârf de munte

De mai bine de 5 ani, Angelo Bude, un antrenor de schi de 33 de ani din Bistrița, își dedică tot timpul liber persoanelor cu dizabilități. Acesta s-a încăpățânat să le învețe să schieze, ajutându-le să experimenteze libertatea, în vârf de munte, în cea mai pură formă a sa.

Născut într-o familie de schiori, cu tată antrenor și cu schiruile puse în picioare imediat ce a învățat să facă primii pași, Angelo Bude trăiește pentru sportul „libertății”. Alunecă pe zăpadă de când se știe, iar un deceniu chiar a făcut schi de performanță.

Ține în frâu o asociație, Rodo Transilvania, care duce mai departe o tradiție de familie născută în perioada comunistă. Părinții săi organizau tabere în Bistricior înainte de `90, în care îi învățau pe copiii să schieze.

Angelo Bude continuă să facă asta alături de părinții săi. Cel mai mic „cursant” al său are doar doi ani și 9 luni. Adoră să lucreze și cu vârstnicii, copiii foarte mici și vârstnicii numărându-se printre categoriile „problematice”. Iar provocările i-au făcut mereu cu ochiul antrenorului de 33 de ani.

De mai bine de 5 ani, Angelo Bude îi ajută să schieze pe cei cu dizabilități

De departe cea mai importantă provocare de care a avut parte a fost antrenarea persoanelor cu dizabilități. A început în 2016, când fostul său antrenor Horia Ștefănescu, din lipsă de timp, l-a recomandat pentru a-l antrena pe Florin Mândru, un schior aflat în scaun cu rotile.

Acesta a fost doar începutul! Angelo Bude a ajutat în ultimii 5 ani 4 persoane cu dizabilități să schieze. Printre ele se numără și Adrian Tamaș, nevăzător, cu care a început antrenamentele în 2018, iar după 3 sezoane pe schiuri a început deja tehnica de concurs.

„Îmi place super mult. Mă face să apreciez mai mult schiul și să-mi dau seama că are și o latură socială, pe lângă cele de performanță și competiție. Provocarea a fost să înțeleg persoanele cu dizabilități, să mă adaptez eu în primul rând. Schiul paraolimpic e un sport de adaptare. Acum am un sportiv Mădăraș Marius, care are o leziune pe coloană, dar schiază în picioare. Normal ar trebui să schieze în scaun, în mono-schi, dar nu vrea să facă chestia asta și schiază în picioare. Atunci punctele lui de contact sunt cele două schiuri și stabilizatoarele”, precizează Angelo Bude.

Făcând parte și din Comitetul Paralimpic, Angelo Bude a avut ocazia să participe la câteva tabere internaționale, în cadrul cărora a învățat cum poate fi adaptat schiul pentru persoanele cu dizabilități.

La concursurile și la evenimentele internaționale dedicate sportivilor cu dizabilități, Angelo nu ezită să ceară sfaturi și informații de la antrenorii mai experimentați. Acesta a avut ocazia să participe și la Jocurile Paralimpice de la Pyeonchang din Coreea de Sud, care au avut loc în 2018.

În sezoanele în care vremea e generoasă și zăpada nu lipsește, își sacrifică fiecare weekend pentru a antrena sportivii cu dizabilități. Toți 4 se adună fie la Bistrița, fie la pârtiile din Toplița sau Vatra Dornei.

Angelo Bude: „Pe pârtie e libertate și egalitate…”

Deși pare greu de crezut, sportivii cu dizabilități stau cel mai bine la capitolul ambiție. Îi motivează faptul că schiul îi scoate din casă și le testează limitele, crede Angelo.

„Adi, nevăzătorul și când merge prin oraș trebuie să se ajute de un băț sau o altă persoană. La schi, îl ajut doar cu vocea. Eu schiez în fața lui și el vine după mine. E o chestie de libertate.

Cu Adi am ajuns anul trecut la o viteză de 70-80 km/h. Cred că din acest motiv l-au prins schiurile așa tare, pentru că e libertatea aceea… Pe pârtie este și o egalitate, nu se mai pune problema că eu sunt aici, iar tu ești acolo”, mai spune antrenorul.

Acesta își propune să schimbe percepția oamenilor despre persoanele cu dizabilități. Și-ar dori ca în primul rând să fie văzuți ca oameni. Cu personalitatea, calitățile și abilitățile lor. Nu doar niște persoane cu dizabilități.

„Vreau să schimb percepția oamenilor despre persoanele cu dizabilități. Avem o problemă foarte mare ca și societate când vine vorba despre percepție. Când îi vedem îi desconsiderăm fără să vrem, inclusiv cu expresii precum „bietul de el”.

Vreau să fie apreciați ca persoane. Au niște dizabilități, au avut niște ghinioane în viață sau niște boli, dar asta nu le anulează personalitatea, calitățile sau abilitățile”, completează Angelo Bude.

Foto/Video: Arhivă personală

Mai puteți citi:

VIDEO Limita e cerul! Cum învață un tânăr nevăzător să schieze, în vârf de munte

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...