Andrei Cormoș iubește gătitul și condimentele încă din copilărie, când urmărea emisiuni culinare și le gătea părinților săi. După ce a muncit o perioadă în Insula Sark din Canalul Mânecii, alături de un bucătar care a gătit pentru regina Angliei, dragostea sa pentru plante aromatice s-a intensificat. Mai mult, s-a transformat din hobby într-o mică afacere: Grădina Verde.
„Pasiunea sau dragostea mea pentru condimente a început de mic, undeva pe la 14 ani poate, când urmăream diferite emisiuni culinare și încercam să gătesc pentru părinții mei. Îmi aduc aminte că mă susțineau și aveau curajul să guste din ceea ce eu găteam.
Bineînțeles că a urmat o lungă pauză, în timpul liceului și a facultății, unde am cam uitat de gătit și de condimente. Această pasiune a fost întreținută și cu ajutorul prietenilor, care erau și ei pasionați de mâncare bună și mai făceam câte o rețetă și urmăream show-uri culinare”, ne-a povestit tânărul.
Andrei Cormoș afirmă că există două tipuri de oameni: cei care mănâncă să trăiască și care trăiesc ca să mănânce. El face parte din a doua categorie.
„Gătitul este în prezent o pasiune de-a mea, un hobby dacă pot să-i spun așa. Mă bucur că și soția mea îndrăgește acest lucru. Adoră și ea să gătească. Așa că de fiecare dată când avem timp o facem cu plăcere.
Și de multe ori chiar și fiica noastră, Lili, ne ajută la multe rețete. O încurajăm să participe cu drag la acțiunea din bucătărie. Adoră să facă șnițele, clătite sau ciocolată de casă.
Pe Tik Tok chiar avem împreună niște filmulețe în care facem paste, ciocolată de casă sau mix-uri de condimente.
Consider că gătitul este o artă în care se îmbină mai multe arome și culori. La fel ca atunci când pictezi un tablou. De la alegerea ingredientelor până la așezatul în farfurie… gătitul este o artă.
Automat, având această pasiune începi să îndrăgești și ingredientele, ca și sculptorul care își îndrăgește sculele sau pictorul care își iubește pensulele”, a completat Andrei Cormoș.
Dragostea lui Andrei pentru condimente și plante aromatice s-a intensificat când, la un moment dat, a ajuns să lucreze în Insula Sark, în Canalul Mânecii, la un Bistro Cafe.
„Cafeneua era condusă de un bucătar foarte bun, care în fiecare duminică gătea pentru noi cele mai delicioase rețete. A gătit chiar și pentru regina Angliei. Abia așteptam să treacă săptămâna să vedem ce ne gătește…
Un tip super tare de la care am învățat multe lucruri. Locuia deasupra cafenelei, unde avea și o terasă plină cu plante aromatice.
Îmi aduc aminte cum venea cu buchete de cimbrișor sau rozmarin pe care mi le dădea să le folosesc în diferite rețete. Așa am început să savurez aceste plante…
Eram parcă în al nouălea cer. Nu mă mai săturam de ele. Desfăceam borcanul cu boabe de piper de vreo 10 ori pe zi să-i simt aroma. Am început să fiu mai atent la aceste detalii. Eram așa de entuziasmat, voiam să cunosc cât mai multe din acest domeniu”, ne-a povestit bistrițeanul.
La cel de-al doilea job, Andrei a spălat vase într-un restaurant cu specific indian, unde bucătar era chiar proprietarul.
„În bucătărie eram doar noi doi și un raft mare cu condimente, chiar în fața mea. Spălam vase și admiram borcane cu diferite condimente din toate colțurile lumii.
Ne-am împrietenit și de multe ori mă întreba dacă vreau să gust din ce sosuri făcea sau dacă îmi plac. Când nu aveam vase de spălat, mă lăsa să desfac borcanele și să miros fiecare condiment. Era nemaipomenit…! Atunci am făcut cunoștință cu diferite pudre de curry, condimente precum cardamom, anason, cuișoare, garam masala… Eram în extaz.
Mi-a povestit mult despre condimente și nu uit niciodată faptul că mi-a zis că fiecare condiment are personalitatea lui și că trebuie să o cunoști pe fiecare. Am înțeles acest lucru puțin mai târziu, dar chiar așa este. Dacă îți plac, dacă gătești cu ele și dacă le miroși de 100 de ori pe zi cum am făcut eu, ajungi să le cunoști personalitatea”, ne-a mai explicat tânărul.
Când a murit bunicul său, Andrei s-a întors în România, unde a cunoscut-o pe soția sa, Gabriela. Împreună au grijă de casă părintească din Măgurele, comuna Mărișelu.
Aici a luat naștere Grădina Verde…
„Ne place foarte mult la țară. Este locul unde am copilărit, unde mergeam cu bunicul la fân sau în pădure, după lemne. Am multe amintiri frumoase acolo.
Tot timpul am fost atras de frumusețea și naturalețea satului românesc. Este o altă lume, o lume simplă, unde parcă timpul încetinește. Am început să mergem acolo tot mai des, să lucrăm prin grădină, să creștem răsaduri de legume și plante aromatice.
Încet-încet am început să vindem diferite ierburi aromatice la ghiveci (pătrunjel, busuioc, cimbrișor) și mentă la restaurante. La un moment dat am făcut comerț cu condimente, am lucrat cu câteva magazine și restaurante. Dar momentan am suspendat activitatea pe partea aceasta”, ne-a mai explicat tânărul.
Cei care doresc să dea savoare mâncărurilor pe care le pregătesc pot apela la minunățiile pregătite de Andrei.
Andrei Cormoș vă poate oferi sare aromată cu rozmarin, sare cu chilli, dulceață de ardei iute, uleiuri aromatizate sau diferite mixuri de ierburi din grădină.
„Am început să fim mai activi pe rețelele de socializare. Aici vrem să postăm și informații despre plantele aromatice, despre cum acestea pot fi crescute, îngrijite, uscate, păstrate și folosite.
Ne dorim să învățăm mai multe și noi din arta grădinăritului și să dăm mai departe aceste sfaturi pentru cei pasionați de grădinărit aflați la început de drum. Acesta este țelul nostru în viitorul apropiat.
Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături și care ne-au susținut în această călătorie. Grădina Verde este o comunitate din care și voi faceți parte”, a conchis bistrițeanul.