Anca Badiu are 18 ani, este elevă în clasa a XII-a la Mate-Info, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița și este una dintre mințile sclipitoare ale Bistriței. Este finalistă a Olimpiadei digitale de matematică Brio Challenge. A fost deja admisă la Universitatea Tehnică din Delft și așteaptă răspuns și de la ETH Zurich (Elveția), unde vrea să urmeze studii de computer science.
Într-un interviu pentru EduPedu.ro, Anca Badiu povestește despre pasiunea ei pentru matematică, dar și despre ce anume și-ar dori să schimbe la școala din România.
„Vreau să fac informatică, programare, computer science. Am aplicat la o facultate în Olanda și am fost acceptată la Universitatea Tehnică din Delft. Inițial voiam să merg în Anglia. Dar cu Brexitul taxele sunt foarte, foarte mari și n-am mai aplicat pentru că știam că n-am nicio șansă să le plătesc”, a recunoscut Anca Badiu.
De ce preferă elevii din Bistrița să studieze în străinătate ?
Anca Badiu a admis că se simte fascinată de occident datorită oportunităților pe care le oferă acesta. „Am vrut și o schimbare. Să văd cum e în altă parte, să experimentez cum e în afara României și să am un orizont mai lărgit. Dacă aș fi stat în România, s-ar fi continuat cumva experiențele pe care le-am avut până acum. Voiam să văd ceva nou. Nu știu exact, mai departe, dacă o să rămân acolo sau am să revin în țară. Sper ca la finalul facultății să îmi fie mai ușor să mă decid”, a mărturisit Anca Badiu.
Ce ar modifica mâine, dacă ar fi ministru al educației? Anca Badiu răspunde simplu și direct că „unele materii nu-și mai au rostul, de la un timp încolo. La anumite profile sunt foarte multe materii, iar pe elevi nu prea îi interesează. Ei au aplicat pentru a studia adânc o anumită materie, nu pentru a învăța atât de multe”.
Cum arată școala ideală, în opinia elevei de la CNLR
Comunicarea ar trebui să fie partea cheie – consideră Anca Badiu.
Competiția ar trebui de asemenea să fie promovată, însă nu exagerat. „Eu am avut privilegiul să fiu într-un liceu bun și să existe într-o anumită măsură comunicarea asta între elevi și profesori”, a mărturisit Anca Badiu.
În legătură cu Literatura Română, de pildă, Anca Badiu s-a arătat uimită de faptul că studiază, practic, ceea ce au studiat părinții ei la vremea lor, în școală.
„E puțin ciudat să afli că părinții și bunicii au avut aceleași opere la școală cu tine. Sunt foarte vechi și ar fi bine să fie mai înnoite puțin. Nu ar fi rău să fie introduse și lucruri care sunt mai apropiate de prezent. Nu văd nicio problemă în a studia literatura veche, dar aș vrea să fie o diversitate…”, admite Anca Badiu.
Întregul interviu acordat de Anca Badiu poate fi lecturat AICI.
Foto & sursă @ EduPedu.ro
La Matematică se studiază ceva ce au scris unii acum sute și mii de ani în urmă, dar ne deranjează că se studiază la Literatură ceva ce au scris unii acum 100-150 de ani… bine că nu a fost olimpiada la logică… Probabil și istoria ar trebui studiată doar asta mai recentă că altfel e prea veche… Stimați profesori, meritați din plin pensiile pe care le aveți…
Felicitări, copil frumos!
Sa-ti dea Dumnezeu multa sansa in viața, ca aluatul tău e perfect. Și sa mai dea Dumnezeu multa sansa țării asteia ca voi, acești copii inteligenți, buni, cu suflet curat și nobil, corecți și iubitori de țara, s-o cârmuiti!
Nu numai minți sclipitoare aplica pentru facultate în alte tari.
In România multe familii de oameni suficient de bogați, ca din snobism sa plătească copiilor lor (elevi mediocri cea mai mare parte din ei) studiu, cazare, masa etc în alta tara.
Cat despre facultățile din România, nu sunt deloc de neglijat. Nu degeaba minți sclipitoare care termina facultăți în România, sunt luate de-a gata în alte tari.
Felicitări ! Bafta multa !