-1.5 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

ANALIZĂ: Primăriile cheltuie mai mult decât produc și mai fac și risipă

Anul trecut, Curtea de Conturi a luat la puricat primăriile din județ, pentru a vedea cum au cheltuit banii publici în 2016. Concluziile la care au ajuns inspectorii instituției sunt cel puțin dezamăgitoare.

Potrivit inspectorilor, veniturile primăriilor sunt compuse în principal de bani veniți de la autoritățile județene și Guvern. În jur de 38,8% din veniturile primăriilor provin din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, iar 23,6% din subvenții de la alte nivele ale administrației publice.

Încasările din veniturile proprii, constând  în impozite, taxe, contribuții și alte venituri reprezintă doar 33,8% din totalul încasărilor. Ce ne spune asta? Ei bine, ne spune faptul că gradul de autofinanțare a primăriilor este extrem de scăzut, acestea fiind dependente de sumele transferate din bugetul de stat.

„Având în vedere aceste date, se poate afirma că, în prezent, funcționarea administrației publice locale este susținută prin sumele alocate de la bugetul de stat prin redistribuire, pentru echilibrarea bugetelor locale. (…) Analiza comparativă a încasărilor realizate față de total drepturi constatate ilustrează un grad scăzut de colectare a veniturilor proprii”, precizează inspectorii Curții de Conturi în raportul pentru anul 2016.

Primăriile nu se grăbesc să recupereze datoriile de la cetățeni…

În parte, de vină pentru această situație este și comoditatea primăriilor, care, spun inspectorii Curții de Conturi, nu se grăbesc să recupereze datoriile de la cetățeni și firme.

Cele mai multe datorii le au cetățenii din județul nostru la plata impozitelor și a taxelor pe proprietate. 63% din totalul datoriilor ce trebuie recuperate de primării reprezintă impozitul pe clădiri și pe terenuri.

Există creanțe bugetare de valori însemnate, care nu se mai urmăresc și nu se mai încasează de către unitățile administrativ teritoriale. La sfârșitul anului 2016, 27 de primării aveau de recuperat datorii mai mari de 500.000 de lei. 10 dintre ele aveau de recuperat sume care treceau de un milion de lei. Cele mai mari sume le aveau de recuperat Primăria Șieu Măgheruș (3,5 milioane de lei) și Primăria Dumitrița (3 milioane de lei).

„Această execuție a cheltuielilor este similară celei din anul precedent, ilustrând tendința autorităților locale de orientare a fondurilor publice către cheltuieli de consum și sociale, adică spre secțiunea de funcționare a entităților și mai puțin către cea de dezvoltare”, se concluzionează în raportul Curții de Conturi.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.